Cookie Consent by TermsFeed frivillge organisasjoner viktige - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

- Alle barn og unge skal kunne delta på meningsfulle fritidsaktiviteter!

To jenter i en fjøs - Klikk for stort bildeFjøset på 4H-gården i Bodø er et yndet besøkssted for både småbarnsforeldre og barnehager. Trond-Erlend Willassen  - Vi er fulle av beundring over 4H og alle andre frivillige som har «trosset» pandemi og bidratt til å opprettholde tilbud til barn og unge. Vi er veldig  glade over å kunne tildele to millioner kroner i grunntilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner i Nordland, sier fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Bøkestad Andreassen  legger til at setningen over om barns rett til fritidsaktiviteter faktisk er slått fast som en rettighet i FNs Barnekonvensjon artikkel 31.

Blant de frivillige organisasjonene som er med å gi unge i Nordland en meningsfull fritid og mottar tilskudd fra fylkeskommunen for jobben de gjør, er Nordland 4H.

Nye medlemmer i pandemien

Nordland 4H er på mange vis «kjerringa mot strømmen» som til tross for pandemi både har greid å opprettholde tilbud, tenke nytt og til å rekruttere nye medlemmer.

- All ære til fylkesleder i 4H Miriam Sandvær Olsen og hennes like som ikke har gitt seg over, sier fylkesordføreren.

Måtte tenke nytt

Miriam forteller om at fylkeslaget i 2019 påla seg selv å tenke nytt, til å erkjenne at var dårlige på inkludering av minoritetsfamilier og barn med funksjonsnedsettelser.

Så kom pandemien.

Gjennom å være vitne til at barn gjennom pandemien ikke var i skole eller barnehage, ikke hadde et sosialt liv, gikk bl.a. Nordland 4H i gang med et «Grønnsakhage-prosjektet».

Pandemien innbød til å stikke fingrene i jorda, bokstavelig talt.

Mat som treffpunkt

Gjennom pandemien har man over hele landet sett en framvekst av vinduskarm-dyrking, andelsbruk, parsellhager og lignende. Nordland 4H landet på at dette er en fin måte å samles på.

Alle har vi et forhold til mat – uansett hvor i verden man kommer fra. Mange dyrker mat selv, noe som er en fin måte å samhandle på. Det er nyttig å «bli skitne på nevvan», sier Miriam.

Nasjonalt Grønnsakhage-prosjekt?

På Melbu ble det knyttet kontakt til mottak og voksenopplæring, og det ble innledet et godt samarbeid med kommunen. Nye landsmenn har ikke kultur for å levere ungene sine til fremmede i en organisasjon for så å forlate dem. Derfor ble «Grønnsak-hage-prosjektet» som i utgangspunktet var ment for barn, et tilbud til hele familien.

Nordland 4H håper på å kunne rulle ut prosjektet nasjonalt, og vil fortsette med å

  • Gi lavterskeltilbud for alle.
  • Tilrettelegge for at alle skal kunne delta.
  • Skapte varige møteplasser.

Mer om 4H https://4h.no/om-4h/