Cookie Consent by TermsFeed prioriter sjunkhatten - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Ber regjeringen prioritere Sjunkhatten folkehøgskole

Nordland KrF oppfordrer nå regjeringen om å sette av de pengene som trengs for å få bygget Sjunkhatten folkehøgskole i Fauske. Under fylkestinget på Sortland denne uka ba partiet resten av fylkestinget om å stille seg bak initiativet.

To personer med hav og fjell i bakgrunnen, Foto, - Klikk for stort bildeGruppeleder for KrF i Nordland fylkesting, Linda Helen Haukland og leder i Nordland KrF, Dagfinn Artnsen, Thor-Wiggo skille

–I fylkestinget har vi som et overordnet politisk mål at utsatte grupper ikke skal bli diskriminert. Jeg regner med at dette er noe også regjeringen kan stille seg bak. Da er denne skolen et enkelt og godt tiltak, sier gruppeleder for KrF, Linda Helen Haukland. 

Hun viser til at det i nordlandssamfunnet er en større andel unge voksne som ikke er i utdanning eller arbeid enn ellers i landet, og at det nå arbeides på tvers av sektorer for å forhindre ungt utenforskap. Haukland mener prosjektet Sjunkhatten folkehøgskole er viktig i dette arbeidet. 

–Skolen vil gi økt evne og motivasjon til aktiv deltagelse i samfunnet for unge voksne, uavhengig av funksjonsevne. Et slikt skoletilbud finnes ikke blant landets folkehøgskoler i dag. Derfor er det svært viktig at det blir realisert, poengterer KrF-politikeren. 

Få folkehøgskoler i Nordland 

I dag har bare tre av landets 84 folkehøgskoler beliggenhet i Nordland. Leder for Nordland KrF, Dagfinn Arntsen, peker på undersøkelser som viser at ungdom har stort utbytte av et år på folkehøgskole. –Disse skolene fungerer som en bro over til utdanning og arbeidsliv. Flere ungdommer med spesielle behov oppgir at de møter fordommer i kontakt med folkehøgskolene. Det kan vi ikke ha noe av, sier Arntsen. Unge med funksjonsnedsettelser sier selv at ingen av dagens folkehøgskoletilbud er tilrettelagt for deres behov, forteller han. –Mange blir henvist til «botreningslinjer» hvor de utestenges fra det ordinære skoletilbudet. Det gir dårligere mulighet til å forberede seg til et godt og selvstendig voksenliv. Sjunkhatten folkehøgskole vil være et sentralt bidrag her, sier Arntsen 

Nye muligheter 

Gjennom et tilgjengelig bygg og linjetilbud hvor alle ungdommer kan fungere og delta sammen, skal det skapes nye muligheter for inkludering. Forprosjektet for bygget er nå finansiert. Hovedprosjektet vil avhenge av at regjeringen bidrar med 138 millioner kroner til byggingen av Sjunkhatten folkehøgskole. –Regjeringen har uttalt at de vil bidra til at folkehøgskolene både er mangfoldige og et reelt tilbud til alle. Det har de mulighet til nå. En slik storstue vil kunne ta imot ungdom fra hele landet – uansett hvilke behov de måtte ha for tilrettelegging – slik at de kan finne sin bro over til et verdig voksenliv. Vi har ikke en å miste, avslutter Haukland. 

 

Under kan du lese uttalelsen som KrF ber hele Nordland fylkesting om å stille seg bak. 

Sjunkhatten folkehøgskole må prioriteres! 

Fylkestinget i Nordland har som et overordnet politisk mål at ulike samfunnsarenaer skal være tilgjengelig for alle, og at utsatte grupper ikke skal bli diskriminert. I Nordlandssamfunnet har vi en større andel unge voksne som ikke er i utdanning eller arbeid enn ellers i landet, og det arbeides nå på tvers av sektorer i tråd med inkluderingsstrategien Divna. Aktan. Alle. Sammen. for å forhindre ungt utenforskap. Prosjektet Sjunkhatten folkehøgskole er en del av dette arbeidet, et barrierefritt tilbud som skal gi økt evne og motivasjon til aktiv samfunnsdeltagelse for unge voksne - med linjetilbud tilpasset den enkeltes behov. Et slikt skoletilbud finnes ikke blant landets folkehøgskoler i dag. 

Sjunkhatten folkehøgskole er viktig av flere grunner. I dag har bare tre av landets 84 folkehøgskoler beliggenhet i Nordland. Undersøkelsen «Folkehøgskolen – ett år for alle?» viser at ungdom har stort utbytte av et år på folkehøyskole, og at den fungerer som en bro over til utdanning og arbeidsliv. Flere informanter med spesielle behov oppgir at de møter fordommer i kontakt med folkehøgskolene. Unge med funksjonsnedsettelser sier selv at ingen av dagens folkehøgskoletilbud er tilrettelagt for deres behov. I praksis oppleves mulighetene som svært begrenset for unge som har behov for bistand og/eller et tilgjengelig miljø. Mange blir henvist til «botreningslinjer» hvor de utestenges fra det ordinære skoletilbudet, noe som forringer muligheten for å forberede seg til et godt og selvstendig voksenliv. 

Sjunkhatten folkehøgskole har som mål å løse denne utfordringen gjennom et barrierefritt bygg og linjetilbud hvor ungdom med og uten spesielle behov kan fungere sammen og delta på samme linje som andre. Forprosjektet for bygget, som vil generere P85 usikkerhetsmargin, er nå finansiert og hovedprosjektet vil avhenge av at regjeringen bidrar med 138 millioner kroner til Sjunkhatten folkehøgskoles bygningsmasse. 

Hurdalsplattformen løfter frem regjeringens ambisjon om en nasjonal plan for vekst i elevplasser og etablering av nye folkehøgskoler, i tillegg til å bidra til at folkehøgskolene både er mangfoldige og et reelt tilbud til alle. Nordland fylkesting ber regjeringen derfor om å prioritere Sjunkhatten folkehøgskole og bidra til realiseringen av et barrierefritt bygg i Valnesfjord slik at Nordland kan få en storstue hvor ungdom fra hele landet – uansett hvilke behov de måtte ha for tilrettelegging – kan ønskes velkommen og finner sin bro over til et verdig voksenliv. Vi har ikke en å miste!