Han påpeker at økt borteboerstipend betyr mye for elevene som må flytte hjemmefra, og at etterslepet gjennom mange år er en utfordring.
– Tallene fra Lånekassen viser at stipendene ikke har utviklet seg i takt med prisutviklingen ellers i samfunnet. Når vi nå står i en tid med en enorm prisvekst, så går det hardt ut over elevene, og prinsippet om at videregående utdanning skal være gratis, uansett hvor i landet du bor, blir utfordret, sier Johnsen. Ap-politikeren viser til at økonomi ikke skal være til hinder for tilgang på god og rett utdanning.
Mange borteboere i Nordland
Nordland har den høyeste andelen borteboere i landet, og nylig utførte
fylkeskommunen en stor undersøkelse av hvordan de 1800 elevene som bor hjemmefra for å ta videregående utdanning har det. Resultatene var på mange områder oppløftende, men en stram økonomi er det realistisk å gjøre noe med, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Odd Arnold Skogsholm.
– Det lave borteboerstipendet for ungdom er med på å øke ulikheten både geografisk og sosialt. Når det blir dyrere å gå på videregående skole fordi du kommer fra distriktene, skaper det ulikheter blant elevene, sier Skogsholm. Han er sikker på at økt stipend vil være utjevnende mellom de med god og de med mindre god råd.
Gruppeleder Odd Arnold Skogsholm (Ap) ønsker at prinspippet om gratis videregående utdanning skal være en realitet, uansett hvor man bor.
Trond-Erlend Willassen
Vanskeligere for skoleelever
Mens studenter har ordninger som gjør det mulig å skaffe seg studentbolig, må de yngste elevene oftest ut på det private leiemarkedet.
– Det blir ofte svært dyrt. Det koster i mange tilfeller mer for en hybel enn det de får i stipend. Mange elever må ta opp lån, jobbe eller få foreldrene til å betale. Vi kan ikke leve med at de yngste ungdommene er de som har størst utfordringer med å leve og bo, derfor må vi sikre at borteboerstipendet fortsetter å øke de kommende årene, sier Skogsholm.
Under kan du lese hele uttalelsen som Arbeiderpartiet håper at et enstemmig Nordland fylkesting skal stille seg bak:
Økonomi skal ikke være til hinder for tilgang på god utdanning.
Dagens regjering har ved to anledninger foreslått heving av borteboerstipendet, først i revidert og nylig i sitt forslag til statsbudsjett 2023. Økt borteboerstipend betyr mye for elevene som må flytte hjemmefra ved å få mer å rutte med til neste skoleår. Imidlertid er det et etterslep etter mange år uten vesentlige økninger. Tallene fra Lånekassen viser at stipendene ikke har utviklet seg i takt med prisutviklingen ellers i samfunnet.
For Nordland fylkesting er det et viktig prinsipp at videregående opplæring skal være gratis for alle, uansett hvor i landet du bor. Økonomi skal ikke være til hinder for å ha tilgang på god utdanning.
Nordland har den høyeste andel med borteboere i landet. I overkant av 1800 elever bor hjemmefra for å gå på skole. Det lave borteboerstipendet for ungdom er med på å øke ulikheten både geografisk og sosialt. Når det blir dyrere å gå på videregående fordi du kommer fra distriktene, skaper det ulikheter blant elevene. Økt stipend vil være utjevnende mellom de med god og de med mindre god råd.
Mens studenter har ordninger som gjør det mulig å skaffe seg studentbolig, må de yngste elevene ut på det private leiemarkedet. Det blir ofte svært dyrt. Det koster i mange tilfeller mer for en hybel enn det de får i stipend. Mange elever må ta opp lån, jobbe eller få foreldrene til å betale.
For mange unge mennesker kan borteboerstipendet bety forskjellen på å få en utdannelse eller ikke. Det lave borteboerstipendet gjør også at mange ikke har råd til å velge den linja de vil. Borteboerstipendet må kunne dekke de ekstra utgiftene elevene har når de må bo hjemmefra.
Lik rett til utdanning, uavhengig av bosted, kjønn og bakgrunn er en grunnleggende rettighet. Å heve borteboerstipendet, slik at alle har samme mulighet til å skaffe seg en utdanning, er en viktig sak for oss.
Regjeringens heving av borteboerstipendet er svært positivt og en god start. Imidlertid er ikke økningen nok til å dekke de ekstra utgiftene som elever som må bo hjemmefra. For Nordland fylkesting er det viktig å gi alle ungdommer en reell mulighet til å ta den utdanning de ønsker, uansett hvor du bor.