Cookie Consent by TermsFeed først med VR-simulator - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Først i Norge med VR-simulator

Gutt peker med føler mot dataskjerm, VR-teknologi - Klikk for stort bildeSprøytemaling ved hjelp av VR-briller og datakraft. Miljøvennlig og med umidelbar tilbakemelding til eleven om kvaliteten på jobben. Trond-Erlend Willassen

Overflateteknikk vg2 ved Bodø videregående er den første skolen i Norge som kan tilby elevene sine trening i blåserensing og sprøytemaling i en VR-simulator!

Elev Elias Karlsen tar på seg VR-briller og en sprøytebajonett i handa. Foran seg ser han en stålkonstruksjon som skal overflatebehandles. På forhånd er det lagt inn i en datamaskin hva slags stål det er snakk om, hvilken sprøytemaling som skal brukes, tykkelsen på malingsdekket og mye annet.  Så

Mann med datautstyr - Klikk for stort bildeElev Elias Karlsen med VR-utstyret som har krympet betydelig de siste årene og i dag i utgangspunktet består av en PC med kraftig grafikkort, heftig programvare og VR-briller. Trond-Erlend Willassen

starter Elias jobben, og til slutt er hele konstruksjonen dekket med maling. Men jobben er ikke ferdig før man har evaluert arbeidet. På en skjerm kommer det øyeblikkelig opp hvor bra jobben er gjort. En masse data forteller om dekningsgrad, malingstykkelse og andre parameter for kvaliteten på arbeidet. Elias lærer masse, og det uten at en eneste liter maling er brukt. Og det trenges ikke åndedrettsvern eller spesialrom med kraftig avtrekk.

- Den nye simulatoren vil gi elevene våre fantastiske muligheter til å trene på de operasjonene de skal gjøre ute i arbeidslivet, uten å belaste miljøet. Elevene får øyeblikkelig tilbakemelding om jobben, og hva som kan forbedres. Det er simpelthen et kjempegodt læringsverktøy som vil bidra til å høyne kvaliteten på elevenes når de kommer ut i arbeidslivet, sier lærer og formidlingskoordinator på avdelingen, sier Reidar Dundas.

Overflateteknikk vg2 ved Bodø videregående er den første skolen i Norge som tar slikt utstyr i bruk innen overflatebehandling. Det er ikke første gangen dette miljøet leder an i utviklingen innen faget – de var også først ute i landet med videregående opplæring innen korrosjon- og overflatebehandling med tanke på industri, skip og offshore.

-Det er ingen andre skoler innen overflatebehandling Norge som komme i nærheten av den kvaliteten som tilbys her i Bodø, de har vært ledende innen faget i flere år, sier Styreleder Trond Soltvedt i FROSIO (Faglig Råd for Opplæring og Sertifisering innen overflatebehandling). Det er FROSIO som har kjøpt inn VR-utstyret til skolen (om lag 120 000 kroner), mens Akzo Nobel Coatings/ International Paint ved Strategic Account Manager Grete Thorsteinsen som bidrar med programvare og årlig oppdatering til en verdi av kr. 50 000.

- Vi er selvsagt veldig glad og takknemlig for denne gaven fra bransjen og håper det nye utstyret kan fange interessen til mange ungdommer og bidra til å sikre rekruteringen til faget vårt, avslutter lærerne Trond Vårum og Reidar Dundas.

Personer i arbeidsdresser på verksted - Klikk for stort bildeEn fornøyd og faglig skarpskodd gjeng på overflateteknikk vgs2 i Bodø. Lærer Reidar Dundas til høyre på bildet