Fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø (H).
Nfk
– Et moderne og godt tilpasset togtilbud i nordområdene er ikke lenger et spørsmål om prioritering – det er en nasjonal forpliktelse. Myndighetene har et ansvar for å sikre likeverdige transportløsninger i hele landet, uavhengig av geografi. I tillegg har et helt nytt geopolitisk bilde gitt kraftige føringer for hvordan ansvarlige jernbanemyndigheter bør prioritere, slår fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø (H) fast.
Nøkkelen til vekst, sikkerhet og beredskap
Nordområdene preges av store avstander, krevende værforhold og en sårbar infrastruktur med begrensede alternativer transportløsninger. I møte med disse utfordringene er et miljøvennlig, pålitelig og effektivt togtilbud ikke bare ønskelig – det er helt nødvendig ifølge Kvensjø.
– Det handler om effektiv persontransport, både for fritidsreiser og reiselivsnæringen, men også om godstransport. Skal reiselivsnæringen lykkes er man helt avhengig av et godt og pålitelig persontogtilbud, underbygger Kvensjø.
Sentral del av nasjonal sikkerhet
Nettopp med det økende geopolitiske spenningsnivået og en forsterket strategisk interesse for nordområdene, har fylkesråd Kvensjø gått ut over det man vanligvis gir tilbakemelding på i innspill til ruteplan.
– På bakgrunn av den alvorlige situasjonen for jernbanen og togtilbudet i Nordland, mener vi det er nødvendig å løfte frem helt sentrale utfordringer, og gjentar tiltak som er helt grunnleggende for å sikre jernbanen som et reelt alternativ i nord. Ikke minst med tanke på å styrke tilstedeværelsen og fremme økonomisk aktivitet i nord, som ikke bare er et spørsmål om regional utvikling – det er en sentral del av Norges nasjonale sikkerhet og forsvarsevne, understreker Kvensjø.
Trafikkvekst
Reiselivsnæringen i Ofoten, Lofoten og Vesterålen er i sterk vekst og tiltrekker seg besøkende året rundt. Den økende cruisetrafikken har samtidig ført til et markant høyere transportbehov.
– Denne utviklingen vil forsterkes ytterligere av store internasjonale arrangementer i Narvik, som junior-VM i alpint i 2026, World Cup-finalen i alpint i 2028 og VM i alpint i 2029. Disse begivenhetene vil ytterligere styrke regionens posisjon som en attraktiv helårsdestinasjon, og togtilbudet bør være en naturlig del av satsingen i regionen, argumenterer Kvensjø.
Konkrete tiltak
Kvensjø nevner i innspillene til Jernbanedirektoratet helt konkrete tiltak som bør prioriteres for å gjøre tilbudet på Ofotbanen mer driftssikkert og bedre forberedt på fremtidens behov.
– Det er egentlig nokså enkle ting som man burde forvente i 2025. Tydelig og rask informasjon ved ruteendringer. Koordinering av buss for tog, at det tilbys alternativ transport, noe som dessverre ikke er praksis i dag. At billetter kan kjøpes tidligere og legges ut minst seks måneder i forkant. Og at man gjeninnfører togstopp på Katterat for en del av togene. Dette er svært viktig for mange som bruker området til friluftsaktiviteter.
Trafikkdata for planlegging
Men ikke minst ønsker fylkesråd Kvensjø tilgang til detaljerte trafikkdata.
– For å kunne planlegge målrettede tiltak må detaljerte data om togreisende – særlig med hensyn til antall og nasjonalitet – være offentlig tilgjengelige. Dette vil legge til rette for bedre samhandling mellom reiselivsnæringen og kollektivtransporten.
Dobbeltspor
Fylkesråd Kvensjø slår fast at frekvens i togtilbudet, men ikke minst regulariteten, er helt avhengig av tilstrekkelig kapasitet på strekningen.
– Det er åpenbart at det eneste som vil kunne gi et godt og stabilt tilbud for framtiden, er dobbeltspor. Vi forventer at regjeringen legger frem en klar og tydelig plan for en rask utbygging til dobbeltspor på Ofotbanen, avslutter fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø.