Cookie Consent by TermsFeed Fylkesrådet bevilger 3,515 millioner til fartøyvern - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Fylkesrådet bevilger 3,515 millioner til fartøyvern

Menn står og snakker sammen ombord i en gammel trebåt, en kutter ved navn Faxsen. - Klikk for stort bildeFylkesrådet gir 1,7 millioner kroner til å sette Faxsen i stand. Thor-Wiggo Skille

Nordland fylkeskommune har fordelt tilskudd til ivaretakelse av fredete og vernede fartøy i Nordland fylke.

– De fredete og vernede fartøyene er en viktig del av Nordlands historie. Gjennom å ta vare på fartøyene tar vi også vare på historien og kan formidle denne på en god måte, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset. 

Gamle Salten 

Gamle Salten har i år pålegg om 5-års klassing, og får 1,2 millioner kroner til dette arbeidet, slik at fartøyet kan bli operativt og være en aktiv del av kulturhovedstaden Bodø 2024. 

– Mange elementer inngår i fartøyvern. Det er også viktig å ta vare på kunnskapen om bruken av fartøyene, i tillegg til håndverkskunnskapen knyttet til bygging og vedlikehold, forteller fylkesråd Torset.  

Faxen 

Blant trebåtene er det Faxen som blir prioritert i årets tildelinger. Faxsen skal i gang med et omfattende arbeid som har vært utsatt i mange år på grunn av manglende midler. 

– Nordland fylkeskommune velger å prioritere fartøyet med til sammen vel 1,7 millioner kroner i år og neste år. Å ferdigstille Faxsen gjør fartøyet i stand til å bli en del av kulturhovedstaden Bodø 2024 og samtidig delta på Kystens landsstevne i Bodø sommeren 2024. Vi bruker muligheten vi har med å tildele midler til Faxsen for to år. Det skaper forutsigbarhet for både eierne og verftet, underbygger Torset.  

Symra 

Ett annet fartøy som også blir prioritert i år er Symra, en liten fiskeskøyte med hjemmehavn i Svolvær sentrum. Symra har fått et pålegg fra Sjøfartsdirektoratet om utbedringer på skrog og ror, og får 300 000 kroner til utbedringen.

– Fartøyet har en aktiv eier som gjennom sin reiselivsvirksomhet formidler fartøyet og historien på en god måte, forteller Torset.

Grønn kystkultur 

Torset påpeker at det legges inn en betydelig egeninnsats i prosjektet med å holde Symra i drift. 

– Og i motsetning til ribb-turer som er det vanlige i reiselivsnæringen, er Symra mer gjerrig på dieselforbruket. I tillegg til å være et helt annet tilbud for å formidle kystkultur, så er også denne driften med på å redusere klimagassutslippet, målt mot det som er vanlig i denne næringen, avslutter Torset. 

Her er den politiske saken med årets tildelinger innen fartøyvern: