Cookie Consent by TermsFeed Har samlet innspill til ny kulturstrategi - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Har samlet innspill til ny kulturstrategi

Christian Torset - Klikk for stort bildeChristian Torset Thor-Wiggo Skille

En ny kulturstrategi for de neste fem årene skal gi økt skaperkraft og tilhørighet. – Men ikke minst, kunst og kultur er i seg selv folkehelse og livsglede, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset. 

Kulturstrategien skal legge føringene for fylkeskommunens egne ressurser og prioriteringer innen kulturfeltet i perioden 2023 - 2027. 

– Strategien tar for seg utfordringer og muligheter, målsetninger og innsatsområder for hvordan Nordland fylkeskommune skal videreutvikle kunst- og kulturfeltet de neste fem årene, sier fylkesråd Christian Torset. 

Demokrati og endring

Torset understreker at kunsten er av vesentlig betydning i et velfungerende demokrati, og at kunsten er med på å sette agenda i samfunnet.

– Kunst og kultur gir en stemme og rom for det vi ellers kanskje ikke har språk for. Kunst skaper endring. Derfor er denne strategien viktig, underbygger Torset.

Kultur er også næring 

Fylkesråden påpeker at Nordland scorer høyt på landsbasis når det gjelder museer og frivillighet, antall besøk i Den kulturelle skolesekken og kulturskoleaktiviteter. 

– Men vi gjør det imidlertid dårlig blant annet på såkalt kunstnertetthet, altså antall bosatte kunstnere i fylket. Nordland preges av fraflytting. Det gjør det bare enda viktigere å satse på unge, unge voksne, og kulturaktører i etableringsfasen de kommende årene. Kultur er også næring og bosetting, underbygger Torset.  

Kultur gir muligheter

“Nordland skal være et mangfoldig og inkluderende samfunn der skaperkraft, kreativitet og kunst har en sterk egenverdi og bidrar til nye perspektiver, lokal bærekraft, tilhørighet og livskvalitet.” Dette er hovedmålet med den nye kulturstrategien som skal vedtas på fylkestinget i desember. 

– Strategien inneholder jo hva vi ønsker å utvikle i kunst- og kulturfeltet. Men så skal vi etter hver fylle kulturhverdagen med innhold. Hva betyr kunst, kultur og kreativ utfoldelse for livene vi lever i Nordland, og hvordan hva skal vi prioritere? spør Christian Torset åpent. 

Målene skal gi resultater 

For strategi skal bli til handling. Det skal støttes opp om de kulturelle og kreative næringene i Nordland. Dette skal igjen gi flere skapende og utøvende kunstnere og kulturarbeidere i fylket. 

– Det skal være mulig å produsere kunst og kultur av høy kvalitet i Nordland. Og alle skal få ta del i denne uansett alder eller hvor du bor, argumenterer Torset.

Samisk kunst og bolyst 

Torset vil i tillegg ha en særlig oppmerksomhet på samisk kunst og kultur, som han mener bør få en sterkere synlighet i nordlandssamfunnet. Han mener vi må se på kulturen som en folkehelsekraft.  

– Alle skal gis tilgang på et bredt og mangfoldig kulturliv. Det sikrer både bolyst og som ofte beskriver det, vi skal ha noe å leve for – ikke bare av, underbygger Torset. 

Kultur for framtiden 

Nordland skal utmerke seg med utstrakt internasjonalt samarbeid for kunst og kultur. Gjennom blant annet Bodø2024-satsningen skal nordlendingen sitte igjen med en vedvarende effekt for kulturfeltet i Nordland, langt utover kulturhovedstadsåret. 

– Kulturfeltet utvikler seg. Både regionalt, nasjonalt og globalt må vi tenke annerledes enn for noen få tiår siden, sier fylkesråd Torset, og mener den nye kulturstrategien vil få stor betydning når prioriteringene skal gjøres i årene som kommer.

For alle 

For Torset er det viktig at kunst og kultur er tilgjengelig for alle. Dette krever en aktiv og visjonær kulturpolitikk.  

– Alle skal ha tilgang til kunst og kultur i hverdagen, uavhengig av inntekt, bosted eller sosialt nettverk. Da er vi avhengige av at alle de tre offentlige forvaltningsnivåene jobber sammen. Dette er et nasjonalt og demokratisk ansvar, sier Torset. 

Kultur og fred 

Til slutt påpeker Torset at kunst- og kultur er viktigere enn noen gang. 

– I urolige tider må vi huske på at kunst og kultur er identitetsskapende. Kunst er ytring. Kunst og kultur kan fremme livsviktig tilhørighet, synliggjøre nye perspektiver og levesett, og gi avgjørende mening til tilværelsen. God offentlig tilrettelegging for fri og mangfoldig kunst og kultur, er grunnleggende for et fungerende demokrati. For å si det med Nordahl Grieg: «Fred er å skape», avslutter fylkesråd Christian Torset.