Cookie Consent by TermsFeed kan bli lurt - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

– Kan bli lurt til å gi bort arvesølvet

– Norge er en gullgruve for EU i jakten på mye mer fornybar energi før 2030, men vi kan ikke lenger akseptere at EU overkjører oss uten at vi forstår hva vi er med på. Det sier gruppeleder for INP i Nordland fylkesting, Bente Iren Hanssen. Hun mener et minimumskrav er at alle EU-høringer blir oversatt til norsk.

To personer på en kai. Foto. - Klikk for stort bildeGruppeleder Bente Iren Hansen og fylkestingsrepresentant Jan Olav Opdal fra Industri og Næringspartiet i Nordland. Trond-Erlend Willassen

– Vi må sørge for at innbyggerne i Norge forstår hva vi går med på. At EU ønsker å få tilgang til våre rene energiressurser forstår jeg veldig godt, men å stå med lua i hånda og bare nikke, uten at vi forstår hva vi går med på, det blir for dumt. Vi kan ikke la oss lure til å gi bort arvesølvet, sier Hanssen.  

Må forstå hva vi sier ja eller nei til

Bakgrunnen for utspillet fra INP er EUs høring av den nye versjonen av det såkalte fornybardirektivet i EU. Der stilles det nye og større krav til produksjon av ren, fornybar energi fra medlemslandene og EØS-landene.  
–  Kravene innebærer en langt større produksjon av fornybar energi, og bedre forsyningssikkerhet i Europa. Før vi vet ordet av det kan prisene på strøm stige betydelig i Norge. Det kan være at vi uansett blir nødt til å følge det nye direktivet her til lands, men vi må i alle fall være klar over hva som står i høringen vi svarer på, mener Hanssen.  

Demokratisk problem

– Direktivet skal bidra til at Norge når klimamålene som er satt av EU. Mål som vi i INP mener er både villedende og bare til det positive for EU, og ikke for oss. Å stole på at alt EU gjør er til Norges beste - så naive kan vi ikke være. Derfor må vi nå kreve en oversettelse av forslaget av nytt fornybardirektiv til norsk, og deretter en utvidelse av høringsfristen til minst to måneder etter at vi har fått oversettelsen, sier Hanssen. Hun peker på at det er en demokratisk rett å kunne delta i høringsprosesser, og at dokumentene da må være tilgjengelige på et språk vi forstår. 
– Norske forbrukere og næringsliv må sikres billig strøm basert på vannkraft, og det har vi iutgangspunktet nok av.. Vannkraft kan oppgraderes i henhold til ny teknologi, og det bør gis incentiver for dette fra staten. Slik det er nå er det ikke økonomisk forsvarlig å bygge ut vannkraft., avslutter Hanssen.  

 
Under følger hele utkastet til uttalelse som Hanssen ønsker å få med seg et samlet fylkesting på. 

"Nordland Fylkesting krever oversettelse av-, og utsatt høringsfrist  

Nordland Fylkesting er bekymret over den manglende tilgjengeligheten av informasjon om EUs reviderte fornybardirektiv. Direktivet er innrettet for å nå Norges klimamål, men det er vanskelig for både innbyggere og fagfolk å forstå de foreslåtte endringene når de ikke er tilgjengelige på norsk.  

For å sikre en rettferdig og inkluderende høringsprosess krever Nordland Fylkesting:  

En fullstendig oversettelse av det reviderte direktivet til norsk.  

En utvidelse av høringsfristen til to måneder etter at den norske versjonen er offentliggjort.  

 Dette vil gi alle berørte parter tid til:  

Lese og forstå de foreslåtte endringene.  

Diskutere endringene med andre.  

Gi sine innspill til høringsinstansen.  

Direktivet har store implikasjoner for norsk energipolitikk, og det er derfor avgjørende at alle berørte parter har mulighet til å gi sin mening. Det er en demokratisk rettighet å kunne delta i høringsprosesser, og dette forutsetter at dokumentene er tilgjengelige på et språk man forstår.  

Vi ber om at våre krav tas til følge.  

Nordland Fylkesting oppfordrer alle som er opptatt av energipolitikk til å engasjere seg i saken og sende inn sine høringsuttalelser.  

EUs fornybardirektiv: https://www.regjeringen.no/no/sub/eos-notatbasen/notatene/2022/sep/revidert-fornybardirektiv/id2929288/  "