Cookie Consent by TermsFeed krever medvirkning - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Krever risikoanalyser og reell medvirkning 

10 kvinner og menn står side om side med ryggen til møtesal. Foto, - Klikk for stort bildeGruppelederne i fylkestinget i Nordland. Trond-Erlend Willassen

Før Helse Nord gjør større endringer i helsetilbudet i Nord-Norge må det gjennomføres risikoanalyser. Det mener et samlet Nordland fylkesting, som er bekymret for helsetjenestene som vil tilbys fremover, spesielt i distriktene.  

– Det er fullt forståelig at reformer er nødvendig for bærekraftige helsetjenester, men summen av alt begynner nå å ligne noe som ikke er bærekraftig, ikke levelig og ikke trygt for de som bor i distriktene, sier Høyres gruppeleder, Beate Bø Nilsen. Sammen med de andre politikerne i fylkestinget mener hun styresaken i Helse Nord, om oppgave- og funksjonsdeling, ikke kan behandles før de berørte har blitt hørt.   

Kan få store følger 

Nordland fylkesting mener at denne saken kan få store konsekvenser for Nordland.  
– Tilbudene i Vesterålen, Ofoten, Lofoten, Salten og Helgeland står alle i fare for å bygges ned eller forsvinne. Når saker som er av vesentlig betydning for alle i Nordland blir utformet og behandlet uten at verken kommunehelsetjenesten, næringsliv, regionale myndigheter, brukere eller arbeidstakere har fått medvirke, så er det svært alvorlig, mener gruppeleder for Arbeiderpartiet, Odd Arnold Skogsholm.  

Vil gå ut over distriktene 

Skogsholm og Nilsen har et samlet fylkesting i ryggen i bekymringen for hvordan endringer fra «små sårbare til større og mer fleksible enheter og fagmiljøer» vil påvirke befolkningens helsetilbud, særlig i distriktene.  

– Vi vet ikke hvordan dette vil påvirke lokalsykehusene og befolkningens helsetilbud, særlig i distriktene. Sikkerhet, beredskap og et likeverdig helsetilbud er en forutsetning for dagens helsetjeneste, sier Nilsen.  

Kommunene er ikke ivaretatt 

Politikerne etterlyser også bedre analyse av tjenestens betydning, ut over helseområdet, for region, lokalsamfunn og næringsliv i beskrivelsen av en så viktig samfunnssektor for hele Nord-Norge. Dette er nærmest fraværende i debatten og i materialet som Helse Nord har levert fra seg i denne saken, mener Skogsholm.  

– Det har hittil ikke vært forelagt noe skriftlig om saken som behandles av Helse Nord. Kommunene er ikke ivaretatt i det videre arbeidet. Det er kritisk, siden slike strukturendringer i spesialisthelsetjenesten først og fremst vil gå ut over kommunehelsetjenesten, sier Ap-politikeren. Nordland fylkesting ber derfor styret i Helse Nord ikke behandle styresak 11/2023 «Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord» før det er gjennomført reell medvirkning, og konsekvenser for befolkning og primærhelsetjenester er belyst.  
 

Les hele uttalelsen som altså er enstemmig vedtatt i Nordland fylkesting i ettermiddag. 

Uttalelse fra alle partigrupper

- Fylkestinget i Nordland ber styret i Helse Nord forbedre prosessen med utredning om oppgave- og funksjonsdeling i Nord Norge Nordland

Fylkesting viser til styresak 11/2023 «Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord» som styret i Helse Nord skal behandle i styremøte den 23.02.23. Saken berører oppgave- og funksjonsdeling i Nord Norge. Saken kan ha store konsekvenser for lokalsykehusene i Nordland. Tilbudene i Vesterålen, Ofoten, Lofoten, Salten og Helgeland er alle under fare for å bygges ned eller forsvinne. Saker som er av vesentlig betydning, blir utformet og behandlet uten at omgivelsen som kommunehelsetjenesten, næringsliv, regionale myndigheter, brukere eller arbeidstakere har fått medvirke.

Nordland fylkesting vil rette oppmerksomheten mot Hurdalsplattformen hvor det står at regjeringen vil: «Norge skal ha en desentralisert sykehusstruktur som sikrer beredskap og gir alle innbyggere forsvarlig og trygg behandling på sykehus Utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen». Det er viktig at Helse Nord klarer å fange opp denne ambisjonen i styrebehandlingen.

Det er fullt forståelig at reformer er nødvendig for bærekraftige helsetjenester, ikke minst med hensyn til bemanningssituasjonen ved sykehusene. Men summen av alt begynner nå å ligne noe som ikke er bærekraftig, ikke levelig og ikke trygt for de som bor i distriktene. Nordland fylkesting er bekymret for hvordan endringer fra «små sårbare til større og mer fleksible enheter og fagmiljøer» vil påvirke befolkningens helsetilbud, særlig i distriktene.

Nordland Fylkesting er bekymret for hvordan dette vil påvirke lokalsykehusene og befolkningens helsetilbud, særlig i distriktene. Sikkerhet, beredskap og likeverdig helsetilbud er forutsetning for dagens helsetjeneste. Nordland fylkesting er av den oppfatning at vesentlige elementer som tjenestens betydning, ut over helseområdet, for region, lokalsamfunn og næringsliv er fullstendig fraværende i beskrivelsen av en så viktig samfunnssektor.

Et hovedgrep i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 var å opprette 19 helsefellesskap. Disse skulle bestå av helseforetak og kommunene i opptaksområdet. Representanter fra helseforetak, tilhørende kommuner, fastleger og brukere vil møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen. Helsefelleskapet skal sikre at pasienter og brukere mottar et helhetlig 2 tilbud om helse- og omsorgstjenester, og at befolkningen, uavhengig av bosted, skal ha lik tilgjengelighet til de tjenester som omfattes av helsefellesskapet. De har hittil ikke vært forelagt noe skriftlig om saken som behandles av Helse Nord.

Kommunene er ikke ivaretatt i det videre arbeidet. Det er kritisk da strukturendringer i spesialisthelsetjenesten først og fremst vil gå ut over kommunehelsetjenesten. For eksempel dersom fødeavdelinger legges ned – hvor mange må følges av legevaktslege til fødeavdeling (som betyr at legevaktene må stenge), ambulanse/ helikopter/ flykapasitet til å håndtere økt transportmengde etc. Fylkestinget i Nordland mener derfor at primærhelsetjenesten må være en del av innsatsgruppen.

Nordland Fylkesting frykter også at spesialisthelsefunksjoner ved vårt store akuttsykehus i Bodø kan risikere å bli flyttet ut av enten fylket eller landsdelen.

Tilgang til helsetjenester er en viktig del av totalberedskapen i Norge, og derfor er det vesentlig at endringer i helsetilbud vurderes opp mot samfunnssikkerhet og totalberedskap. Det forventes at det gjennomføres ROS-analyser før det gjøres større endringer i helsetilbudet i Helse Nord.

Nordland fylkesting ber derfor styret i Helse Nord ikke behandle styresak 11/2023 «Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord» før det er gjennomført reel medvirkning, og konsekvenser for befolkning og primærhelsetjenester må belyses.

Beate Bø Nilsen Høyre, Odd Arnold Skogsholm Arbeiderpartiet, Karl-Hans Rønning Senterpartiet, Richard Dagsvik Fremskrittspartiet, Aase Refsnes SV-Sosialistisk Venstreparti,  Per-Gunnar Skotåm Rødt,  Håkon Møller Miljøpartiet De Grønne,  May Valle Venstre,  Dagfinn Arntsen Kristelig Folkeparti

stemmegiving i fylkesting. Foto - Klikk for stort bildeEt enstemmig fylkesting i Nordland stod bak uttalelsen. Thor-Wiggo Skille