Cookie Consent by TermsFeed Må samle alle krefter for å nå utslippsmål - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Må samle alle krefter for å nå utslippsmål

En ny rapport viser at alle krefter må gå sammen om man skal nå klimautslippsmålene som Nordland fylkesting har vedtatt. – Rapporten viser 18 ulike, spesifikke tiltak for Nordland. Her må alle krefter forenes om vi skal nå utslippsmålene, sier fylkesråd Arne Ivar Mikalsen.

Mann med Havmannen i bakgrunnen - Klikk for stort bildeArne Ivar Mikalsen maner til felles innsats for klimakutt. Susanne Forsland

Rapporten som Menon Economics har laget på oppdrag fra Nordland fylkeskommune, viser at Nordland fylkeskommune ikke selv kan stå for alle klimakuttene alene.
– Både næringslivet, kommuner og den enkelt forbruker kan bidra – og må bidra, om vi skal nå målene om å redusere utslippene med 60 prosent fram mot 2030, sier fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.

De billigste tiltakene først

Rapporten anbefaler at de billigste tiltakene gjennomføres først. Mer landstrøm for elektrifisering av flere båter, uttak av metan, utfasing av gamle urent-brennende vedovner og mer effektiv transportlogistikk, er blant tiltakene som løftes fram.
– Det er mye å hente på landstrøm til båt og skipsflåten. Og da er det ikke bare snakk om de fylkeskommunale fartøyene, understreker Mikalsen.

Sjø- og luftfart

Mikalsen påpeker at dette er i ferd med å komme på plass en del steder, som i Lofoten der verdens første hurtigladeanlegg for fiskeflåten åpner om kort tid.
– Men også andre steder i transportsektoren skjer det en spennende utvikling, blant annet i luftfarten. Nå utvikles drivstoff til fly, som E-fuel og SAF, Sustainable airfuel, og vil redusere utslipp fra fly markant - og det i løpet av en høyst overskuelig fremtid, underbygger Mikalsen. 

Effekt per krone

Rapporten anbefaler også tiltak som har høyest anslått effekt per krone. Også her kommer økt utbygging av landstrøm, logistikk av varetransport, og utfasing av eldre vedovner høyt på listen.
– Men også uttak av metan fra avfallsdeponi og stans i neddyrking av myr er viktige tiltak, påpeker Mikalsen.

Ulike tiltakspakker gir samlet effekt

Menon Economics har som nevnt foreslått 18 ulike tiltakspakker for hvordan og i hvilke sektorer klimagassutslipp i Nordland kan kuttes.
– Men også økt energiproduksjon av fornybare ressurser, og redusert energibruk nevnes som viktige tiltak for å nå fylkets klimamål for 2030, forklarer fylkesråd Mikalsen.

Reduksjon på 60 prosent innen 2030

Nordland fylkeskommune har mål om å redusere utslippene med 60% fram mot 2030, sammenlignet med 2009. Dersom alle beregnede tiltak gjennomføres, vil Nordlands utslippsmål nesten kunne nås i 2030. Tiltakene anslås samlet sett å redusere utslippene i 2030 med 54 prosent sammenlignet med referansebanen, altså de forventede utslippene uten flere tiltak.
– Målet på 60 prosent kan vi altså ikke nå uten at en del store industriaktører gjennomfører konkrete tiltak, underbygger Mikalsen.

Industrien blir viktig

Industrisektoren anslås å kunne gi størst utslippskutt. Tiltak gjennomført i industrien kan redusere industriutslipp med 80% fram mot 2030.
– Det er viktig at alle i Nordland kan bidra gjennom endret bevissthet. Eksempelvis kan næringslivet stille krav til nullutslipp i egne innkjøp, maner Mikalsen.

– Må bygge fornybar energi

Mange foreslåtte tiltak i rapporten krever økt forbruk av fornybar energi, eksempelvis tiltakene om mer landstrøm i skipsfarten eller for nullutslipps lastebiler.
– Vi vet at utbygging av både vindkraft og sol vil legge bånd på arealer. Disse avveiingene vil garantert gi store politiske diskusjoner når det kommer til konkrete tiltak. Men dette haster, for kraftunderskuddet kommer raskt. Det vil bli stadig viktigere med mer energi og energieffektivisering, argumenterer Mikalsen.

Alle kan bidra

Som avslutter med en oppfordring til alle innbyggerne i Nordland, både privatpersoner og næringsliv.
– Noen eksempler for energieffektivisering som alle kan gjennomføre er å investere i solceller på bygg. For næringslivet oppfordrer vi til økt varmeproduksjon fra spillvarme, og økt biogassproduksjon, som vil øke tilgang på fornybar energi. Her må alle trå til med både en bevissthet og vilje til endring, avslutter fylkesråd Arne Ivar Mikalsen.

10. april arrangerer Nordland fylkeskommune et åpent webinar der alle kan få innblikk i rapporten og tiltakene som foreslås.

Les mer om webinaret og rapporten her: