Det kan bli manuell dirigering på Vennesund enkelte dager i sommer.Nøkkelen til å få kontroll på problemene må i første omgang bli godt samarbeid, sier Kvensjø.
– Forholdene på Vennesund er utfordrende blant annet fordi fylkeskommunen ikke eier så mye mer enn vegen og selve ferjeleiet. Dermed kan ikke fylkeskommunen uten videre utvide ferjeleiet. Løsningen blir på kort sikt at ferjemannskapet vil ta kontakt med vegtrafikksentralen på telefon 175 når de ser at køen begynner å bli så lang at den hindrer annen trafikk. Det samme oppfordrer vi bilister, næringsliv og fastboende til å gjøre, når de opplever at det blir sperret urimelig lenge for annen trafikk. Vegtrafikksentralen vil så ta kontakt med vår entreprenør, og de vil kunne rykke ut på relativt kort varsel for å dirigere køen manuelt, ifølge fylkesråden.
Regulering på lang sikt
Årsaken til at akkurat Vennesund er utfordrende, er at fylkeskommunen altså ikke eier mer enn vegen og selve ferjeleiet. Det er også en relativt trang transportkorridor inn mot ferjeleiet, sier Kvensjø.
– I enkelte perioder kan køen her bli lang, spesielt på sommeren, når været er bra. Vi ser at det skaper problemer både for næringsliv, innbyggere og reisende. For å få løst dette på permanent basis må det gjennomføres rimelig store tiltak, og da må vi både ha økonomi til å gjøre det, og vi må gjennom en større regulering av området. Der må både kommunen og flere andre må kobles på. Når det gjelder investeringen, så må den veies opp mot andre behov i Nordland, både på utdanning, samferdsel og andre utbyggingsprosjekter på fylkesveg. Når det gjelder reguleringsplan, så er det ofte en svært tidkrevende prosess, konstaterer Kvensjø.
Køen kan bli svært lang på Vennesund.
Irene Rasmussen Skaue
Ber regjeringen levere
Første steg på vegen er å se på dette i forbindelse med budsjett og økonomiplan, som det er fylkestinget som skal vedta. Og hvor mye som kan prioriteres er avhengig av hvor mye fylkeskommunen får over statsbudsjettet.
– I Nordland er vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene beregnet til over 15 milliarder kroner. I tillegg er det kartlagt et behov for 5,2 milliarder kroner for å oppgradere ferjekaiene for å møte lovpålagt standard. I tillegg kommer etterslep innenfor både samferdsel og utdanningssektoren på mange milliarder. Det sier seg selv at vi ikke får løst alle utfordringer på en gang. Vi trenger, kort sagt, at regjeringen prioriterer å gi bedre forhold for både reisende og fastboende i Nordland, avslutter Kvensjø.