Fylkesråd for samferdsel i Nordland, Marianne Dobak Kvensjø.
Nfk
– Et moderne og godt tilpasset togtilbud i nordområdene er ikke lenger et spørsmål om prioritering – det er en nasjonal forpliktelse. Myndighetene har et ansvar for å sikre likeverdige transportløsninger i hele landet, uavhengig av geografi. I tillegg har et helt nytt geopolitisk bilde gitt kraftige føringer for hvordan ansvarlige jernbanemyndigheter bør prioritere, slår fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø (H) fast.
Nøkkelen til vekst, sikkerhet og beredskap
Nordområdene preges av store avstander, krevende værforhold og en sårbar infrastruktur med begrensede alternative transportmuligheter. I møte med disse utfordringene er et miljøvennlig, pålitelig og effektivt togtilbud ikke bare ønskelig – det er helt nødvendig ifølge Kvensjø.
– Det handler både om effektiv persontransport, både for jobbpendling, fritidsreiser, pasientreiser, og om godstransport. Men ikke minst handler det om beredskapen i regionen, samtidig som det bidrar til grønn omstilling, økt verdiskaping og tryggere bosetting, underbygger Kvensjø.
Sentral del av nasjonal sikkerhet
Nettopp med det økende geopolitiske spenningsnivået og en forsterket strategisk interesse for nordområdene, har fylkesråd Kvensjø gått ut over det man vanligvis gir tilbakemelding på i innspill til ruteplan.
– På bakgrunn av den alvorlige situasjonen for jernbanen og togtilbudet i Nordland, mener vi det er nødvendig å løfte frem helt sentrale utfordringer, og gjentar tiltak som er helt grunnleggende for å sikre jernbanen som et reelt alternativ i nord. Ikke minst med tanke på å styrke tilstedeværelsen og fremme økonomisk aktivitet i nord, som ikke bare er et spørsmål om regional utvikling – det er en sentral del av Norges nasjonale sikkerhet og forsvarsevne, understreker Kvensjø.
Knytter Norge sammen
Nordlandsbanen knytter Nordland og Trøndelag sammen med resten av landet, og er et viktig supplement til både vei- og flytransport. Som en sentral livsnerve bidrar banen til å styrke både bosetting og næringsliv i Nordland.
– For mange er Nordlandsbanen en uunnværlig del av hverdagen – enten det gjelder daglig pendling, fritidsreiser, pasienttransport eller studentreiser, påpeker fylkesråd Kvensjø.
Betydelig økning
Etableringen av det nye NATO-senteret på Reitan høsten 2025 er ventet å føre til økt etterspørsel etter pendlertog i regionen.
– Senteret kan skape opptil 450 nye arbeidsplasser. Dette vil gi omfattende ringvirkninger for Saltenregionen og bidrar til å styrke regionens strategiske betydning, både nasjonalt og internasjonalt. I dette bildet vil også utviklingen av jernbanen ha enorm betydning, selvsagt i et sikkerhetsperspektiv, men også i daglig praktisk persontransport.
Bør oppgraderes til lokaltog
Kvensjø spiller inn en rekke konkrete tiltak på bordet, som hun mener er svært viktig for å styrke Nordlandsbanens funksjon og rolle i Nordlandssamfunnet.
–Saltenpendelen må oppgraderes til lokaltogstandard. Det betyr flere avganger, bedre tilpassede rutetider og gjennomgående tog mellom Bodø og Røkland. Det er blant annet behov for en tidligere morgenavgang fra Bodø til Rognan for å møte pendlerbehovet i regionen. I tillegg ønsker vi å utvide tilbudet sørover til Mo i Rana og Mosjøen, for å legge til rette for dagsreiser og økt fleksibilitet i det regionale kollektivtilbudet.
Vil forlenge strekningene
Kvensjø vil også styrke pendlerforbindelsen mellom Bodø og Røkland i Saltdal kommune.
– I dag snur en del tog allerede på Fauske, noe som begrenser tilbudet for reisende videre østover, poengterer Kvensjø.
Reiseliv
Kvensjø minner om at Nordlandsbanen også har et stort, uforløst reiselivspotensial.
– Togreisen byr på spektakulær natur og gir turister en komfortabel og bærekraftig måte å oppleve regionen på – selve reisen er en opplevelse i seg selv, poengterer Kvensjø.
Og vil i tillegg ha inn Lønsdal stasjon med permanent togstopp.
– Lønsdal er en viktig inngangsport til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Nordlandsruta, og er viktig for både turisme og friluftsliv.
Helgeland
Fylkesråd Kvensjø vil ha innført Helgelandspendel, et togtilbudet mellom Mosjøen og Mo i Rana som styrkes fra dagens fem til ti daglige avganger.
– Det vil sikre et mer helhetlig og tilgjengelig kollektivtilbud i hele Helgelandsregionen. Og noen av disse avgangene bør forlenges til Trofors. Totalt vil dette også gi bedre forbindelse til den nye storflyplassen i Mo i Rana som åpner i 2027.
Krever nytt materiell
Fylkesråd Kvensjø slår fast at frekvens i togtilbudet, men ikke minst regulariteten, er helt avhengig av at togmateriellet og skinne-infrastrukturen oppgraderes.
– Vi kan ikke være uten nok lokomotiver, slik det har vært på Nordlandsbanen lenge. Det må kjøpes inn nye lokomotiver, og det må gjøres nå. I tillegg må det legges en skikkelig plan for oppgradering og vedlikehold. Erfaringsmessig skjer det alt for mange større og mindre feil på strekningene. Folk må kunne stole på at togene går når de skal, avslutter fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø.