Cookie Consent by TermsFeed viktigste eksportregion i 2030 - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nord-Norge kan bli Norges viktigste eksportregion i 2030

To personer på en byggeplass - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Tomas Norvoll og prosjektleder Sandra Olsen foran bygget som skal huse en helt ny transformator i Mo Industripark. Trond-Erlend Willassen   Fylkesrådsleder Tomas Norvoll ga Nordland fylkesting sin årlige redegjørelse med et optimistisk budskap. -Det grønne skiftet og mulighetene kan endre Nord-Norge. Det er opp til oss og nasjonale myndigheter å gripe disse!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, har et klart og tydelig budskap knyttet til det grønne skiftet i nord.

- Det grønne skiftet gir en særdeles stor mulighet for en trippel gevinst. For det første har vi mulighet til å gi et betydelig bidrag til det grønne skiftet og de globale miljøutfordringene, forteller Norvoll.

Look to EU

Norvoll viser til EUs Green Deal, som tar et aktivt grep der man gjennom klimanøytralitet skal stoppe utslipp og samtidig skape bærekraftig industri. Fylkesrådslederen viser til konkrete industriprosjekter som allerede er i gang i nord.

- I Nord-Norge vil eksporten kunne øke fra 64 milliarder kroner, til 150 milliarder kroner innen 2030. Det er noen forutsetninger som må til, men lykkes vi med å gjøre det grønne skifte til en vekststrategi vil det forandre Nord-Norge for all fremtid, sier Norvoll.

Ny teknologi for miljøet

Det andre viktige poenget er at den grønne industriutviklingen som skaper ny teknologi, og som tar store grep i Co2-utfordringene, skal skje gjennom vekst i grønn industri, som skaper arbeidsplasser.

- Det skjer enorme industrioppbygginger i hele Nord-Norge. Her må vi som regional myndighet ta vår del av ansvaret, men også de sentrale myndighetene må legge til rette med sitt virkemiddelapparat.

Himmelen over Andøya

Med den utviklingen som kommer, mener Norvoll at Nord-Norge kan være stedet med størst vekst de kommende årene, og som man vil søke til fra hele verden for å ta del i endringene.

-Men vi må spille kortene våre rett. Vi må vise fram Nord-Norge som det stedet du flytter til hvis du skal være med å skape klodens nye framtid. Ta romindustrieventyret som vokser fram på Andøya som eksempel, sier Norvoll.

100 prosent ren energi

Det grønne skiftet, og dermed også mange av Norges fremtidige mulighetsnæringer, hviler på tilgang til nok grønn kraft. Og at vi skaper verdier av energiressursene.

- I Nord-Norge er vårt aller største fortrinn overskudd av ren fornybar kraft. Akkurat nå er det store utbyggingsplaner innen hydrogen, battericeller, grønt stål og ammoniakk. Og nettopp at dette skjer i Nord-Norge, er et av hovedpoengene. Fordi alt vi produserer er ni ganger renere enn hvis det produseres et annet sted i Europa. Fordi alt vi produserer gjøres med 100 prosent ren energi. Hvis samme produksjon skulle skje i andre steder i Europa, vil kun 10 prosent av energien være av fornybar kraft, understreker Norvoll.

Bærekraftig sjømat

Produksjon av mat i havet vil ifølge Norvoll vokse jevnt og trutt. Dette fordi vi potensialet er enormt, og fordi det handler om bærekraftig, ren matproduksjon som verdsettes av stadig nye markeder.

- Globalt sett vokser det fram en ny stor middelklasse. En middelklasse som stiller krav til bærekraftig produksjon av kvalitetssjømat, og som vil sikre en stadig større eksport av en av våre viktigste ressurser, avslutter fylkesrådsleder Tomas Norvoll.