Cookie Consent by TermsFeed geologibok om Nordland - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Ny praktbok om geologi og naturhistorie i Nordland

Bokomslag med fjell og fjord - Klikk for stort bildeDet er mange spektakulære bilder i den nye boka.

Visste du at Lofoten og Vesterålen har noen av eldste fjellene i Norge, men også de yngste? Og at toppen av Stetind har vært en del av et flatt kystlandskap? Eller at marmorgulvet på Oslo Lufthavn er restene av et tropisk rev fra Fauske? Nordlands geologiske historie er nå presentert mellom to permer i boka «Nordland blir til – geologi og naturhistorie» for første gang.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

- Vi tror at boka vil inspirere nordlendinger fordi den er skrevet til ungdom og formidler kunnskap om geologi og naturhistorien på en spennende måte. Boka løfter også fram hvor viktig mineraler er for oss i dag, spesielt i det grønne skiftet vi er inne i nå.  Mineraler er en helt essensiell del av eksempelvis solceller, datamaskiner og en hel rekke andre produkter vi bruker hver dag. Her har Nordland store ressurser og muligheter, sier fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland, som også benytter muligheten til å berømme tidligere fylkesgeolog Ola Torstensen for den innsatsen han har lagt ned i prosjektet.

Fylkesråd Linda Helen Haukland. - Klikk for stort bildeFylkesråd Linda Helen Haukland.

Hovedtema som tas opp i boka «Nordland blir til – geologi og naturhistorie» tar for seg hvordan naturen har påvirket Nordlendingen, og hvordan vi som bor her har lært oss å ta den i bruk. Den er delt inn i tematiske kapitler om fylkets berggrunn, landskap, dyreliv og naturressurser. Et av kapitlene  beskriver i tillegg nær femti steder i Nordland med spektakulære naturfenomener som er tilgjengelig også i dag.

Det er Norges geologiske undersøkelse og Nordland fylkeskommune som står bak boka, med bidrag fra Statsforvalteren i Nordland, Museum Nord, Nord universitet og en rekke andre fagmiljø.

Hovedforfattere er Rolv Dahl (Norges geologiske undersøkelse - NGUl, Morten Halvorsen (Møysalen Nasjonalpark), Morten Smelror (NGU) og Ola Torstensen (Nordland fylkeskommune).

Boka gis ut på Museumsforlaget, og er nå tilgjengelig hos bokhandlerne.