Cookie Consent by TermsFeed Rødt: Fylkesrådet bidrar til å overkjøre miljøhensyn - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Rødt: Fylkesrådet bidrar til å overkjøre miljøhensyn

– Det må bli slutt på at akvakulturtillatelser gis uten forsvarlig saksbehandling, sier fylkestingsrepresentant Elisabeth Anethe Olsen.

Tre personer på en kai. Foto, - Klikk for stort bildeRødt i fylkestinget: Per Anton Nesjan, Synne Høyforsslett Bjørbæk og Elisabeth Anethe Olsen Thor-Wiggo Skille

Olsen tok opp temaet i en interpellasjon under fylkestingssamlingen i Svolvær 16, april.

–Det har blitt innført en ny praksis i Nordland, der det gis akvakulturtillatelser, uten at det har blitt gjennomført konsekvensutredninger.

–Sivilombudet har avsagt to prinsipielt viktige uttalelser vedrørende prosess rundt tildeling av akvakulturarealer i Brønnøy kommune og Alver kommune. Sivilombudets uttalelser - der krav til konsekvensvurdering og synliggjøring av hvordan hensynene i naturmangfoldloven er vurdert og vektet i forbindelse med arealer til oppdrett - kom etter at oppdrettstillatelsene til to eksempelarealer ble innvilget henholdsvis høsten 2020 og 2021. Selvfølgelig gjaldt kravet også da.

–Det sentrale går på kommunene sin plikt til å utrede ulike hensyn før et areal åpnes for oppdrett, og at det i planvedtaket må fremgå hvordan hensynene til miljø og naturmangfold vurderes og vektes for lokaliteter.

–Fylkesrådets svar på min interpellasjon på fylkestinget var ikke tilfredsstillende. Jeg opplevde at fylkesrådet forsøkte  å tilsløre egne feil i stedet for å bidra til å rette de opp. Dette er alvorlig, sier Elisabeth Anethe Olsen

Rødts representant trakk også  fram eksempler fra Tysfjorden i Narvik som har blitt håndtert i fylkestinget i mer enn ti år, med næringsråd fra Høyre, fra KrF og nå fra FrP. 

–Presiseringen fra sivilombudet innebar nettopp en påpekning av at det hadde etablert seg en praksis der man både i kommunene og forvaltningen ellers hadde lent seg for sterkt på etterfølgende avklaringer i forbindelse med søknader i henhold til akvakulturloven.

–Det sentrale nå er hvordan fylkeskommunen til tross for rettsavklaringen bare kjører på og krever at kommuner skal klargjøre lokaliteter som ikke er konsekvensutredet. I stedet for å bidra til at loven følges, er fylkeskommunen i denne sammenhengen en pådriver for å overkjøre lovpålagte hensyn og hindre at Sivilombudets tolkning av regelverket følges. Rødt forutsetter at Fylkesrådet endrer sin praksis i henhold til avgjørelsene fra Sivilombudet i framtida, avslutter Olsen.