Cookie Consent by TermsFeed Unge fylkestingsrepresentanter vil ha skolevalg inn som egen post i budsjettet - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Unge fylkestingsrepresentanter vil ha skolevalg inn som egen post i budsjettet

Ti unge fylkestingsrepresentanter oppstilt i fylkestingssalen i Svolvær. - Klikk for stort bildeDe unge representantene i fylkestinget argumenterer for at skolevalgene er et viktig politisk verksted og en inngang til politisk interesse. Thor-Wiggo Skille

Et unisont fylkesting signaliserte hvor viktig skolevalgene er for å bygge politisk engasjement. Nå håper ungdomspartiene at fylkeskommunen vil gi økonomisk og administrativ støtte til skolevalgene.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Fylkestingsrepresentant Kassandra Petsa (FrP) fremmet gjennom en interpellasjon på vegne av et flertall av ungdomspartiene i Nordland, et ønske om økonomisk støtte til skolevalget 2023.

-Dette er viktig. Å støtte gjennomføring av skolevalgene vil bidra til at unge nordlendinger medvirker i praksis. Dette er et konkret tiltak som vil føre til et styrket demokrati, og håper det kommer på plass en permanent ordning, sier Kassandra Petsa.

Felles engasjement

FrP-politikeren Petsa mener at å hjelpe ungdomspolitikerne med en trygg skolevalgsturné, vil bygge opp rundt et felles engasjement, uavhengig av politisk ståsted.

-Ungdomspolitikerne må få fokusere på det viktigste – det å bruke stemmen sin, og å bli kjent med annen politisk engasjert ungdom, sier Kassandra Petsa.

Skolevalg på dagsorden

Ungdomspartiene i Nordland viser i sin henvendelse til at Nordland Fylkeskommune i 2021 hjalp dem med å organisere skolevalget. I tillegg finansierte Nordland fylkeskommune hotell, reise og kost under skolevalget. Den organiserte turnéen ble iverksatt midt i koronapandemien. Men ungdomspartiene mener organiseringen var en suksess, og ønsker en mer permanent ordning. Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen svarte ut interpellasjonen fra Petsa.

-Jeg er veldig glad for at Kassandra setter skolevalg på dagsorden, det er kjempeviktig for demokratiet at vi alle jobber for økt valgdeltakelse og mer medvirkning fra de unge, påpeker fylkesordfører Andreassen.

Pandemierfaring

Fylkesordføreren mener måten skolevalget ble rigget på i 2021 var ekstraordinært grunnet pandemien, men var også veldig bra for hvor godt ungdomspolitikerne fikk gjennomført skolevalgene.

-Jeg håper derfor vi sammen skal få inn dette som en egen post i budsjettet, sier Andreassen og utfordrer også fylkespartiene til å bidra økonomisk.

Bygger demokrati

Ungdomspartiene peker også på at det er krevende å drive skolevalgkamp i Nordland grunnet lange avstander og store kostnader. Med dette ønsker de en videreføring av ordningen der fylkeskommunen bidrar både økonomisk og med organisering.

-Nordland er et langstrakt fylke, og det er utfordrende å sende unge debattanter ut på reise, tidvis alene. Ved at fylkeskommunen ordner felles reise og gir støtte, kan vi gjøre det mindre stressende og mye triveligere for de unge som reiser rundt. Det bidrar til et enda bedre sosialt miljø mellom debattantene, som igjen vil gi enda bedre og mer ordentlige skoledebatter. Dette vinner alle på, også demokratiet, avslutter Sirianna Stormo Pettersen, MDG.