Cookie Consent by TermsFeed Viktige historier - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

– Viktig å høre historiene

Alvorlig kvinne med hav og fjell i bakgrunnen. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide Thor-Wiggo Skille

– Det er viktige historier vi får høre, og mange av innbyggerne våre som tilhører en minoritet bærer sterkt preg av fornorskingen den dag i dag. Det gjør inntrykk, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide, etter at sannhets- og forsoningskommisjonen i dag la frem en rapport om fornorskingen som pågikk i Norge til langt inn på 1900-tallet.

– Vi har en rekke minoriteter som har bodd lenge i Nordland, og som har vært utsatt for fornorsking. Den smerten du blir påført når du ikke får snakke ditt eget språk og ikke får leve ut den kulturen du er født inn i, kan nok de færreste sette seg inn i, sier Eide. Hun vil nå dykke ned i rapporten, som hun tror vil gi et bedre grunnlag for dialogen med minoritetsbefolkningen i Nordland i årene fremover. 

Sameksistens 

Fylkesrådslederen mener at både historiene og andre opplysninger som kommer frem i rapporten vil gi en bedre forståelse for minoritetenes utfordringer, og dermed kunne fremme god dialog og sameksistens i fremtiden. Hun bruker de samiske innbyggerne i Nordland som eksempel.  

– I Nordland har vi hatt fem forskjellige samiske språk og kulturer. To av disse språkene er tilnærmet utryddet, de andre tre er truet. Det samiske språket og den samiske kulturen er en berikelse for samfunnet, en viktig del av den nordnorske historien og en ressurs for både lokal- og storsamfunn. Vi må ta vare på alle minoritetskulturene på en bedre måte enn vi har gjort til nå, sier Eide.  

Må tas på alvor 

Rapporten fra kommisjonen er omfattende, og det vil ta noe tid å sette seg inn i alt, men det er helt klart at den må tas på alvor, mener fylkesrådslederen. 

– Ja, innholdet må tas på alvor og brukes konstruktivt. Gjennom denne rapporten har vi en unik sjanse til å forstå både saker og følelser langt bedre. Det må vi benytte oss av. Vi skal ikke sitte på hver vår side av gjerdet og skule på hverandre, vi skal snakke sammen, møte hverandre og videreutvikle dialogene, avslutter Eide.  

Les rapporten til Stortinget fra Sannhets- og forsoningskommisjonen