Webinarene er et samarbeid mellom NMBU v/Senter for etter- og videreutdanning og Statens Vegvesen og har vært arrangert siden 2021. Målet er å bidra til økt kunnskap og forståelse for hva bærekraft innebærer for Statens vegvesen og samferdselsektorens generelt. Nå kan du se webinaret "Bærekraftig besøksforvaltning - håndtering av masseturisme" med eksempler fra Nordland.
Pilotprosjektet samarbeider med NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) både om kurset i bærekraftig besøksforvaltning og levende lokalsamfunn og som partner i forskningsprosjektet LandTime. I LandTime-prosjektet samarbeider vi med kommunene Flakstad, Vestvågøy, Vågan og Meløy. Erfaringer fra arbeidet i Nordland og innsikt i forskningsprosjektet blir nå brukt for å formidle kunnskap om bærekraftig besøksforvaltning. Tema er besøksforvaltning, vei og turisme.
Webinaret starter med et besøk til Vestvågøy for å se hvordan samfunnet der håndterer den økte trafikken i sommermånedene. Problemstillinger knyttet til besøksforvaltning på Haukland og Uttakleiv blir belyst og Ole-Kristian Fjelltun-Larsen (daglig leder i Hauklandsstranda as), Sigve Olsen (næringssjef i Vestvågøy kommune) og Eldar Andersen (grendelaget på uttakleiv) bidrar.
Så følger en samtale mellom Anne Ogner (leder for By og bærekraftig mobilitet i Vegdirektoratet) og førsteamanuensis Knut Bjørn Stokke og professor Morten Clementsen fra fakultetet for landskap og samfunn (LANDSAM). Samtalen kommer inn på tema som bruk av plan- og bygningsloven, bruk av samfunnsplan og arealplan, kræsjkurs og viktigheten av å jobbe tett sammen med lokalsamfunn og kommune, allemannsretten, statlig sikra friluftsområder, bruk av regional friluftsforskrift og det å bruke landskapsperspektivet inn i besøksforvaltning og planlegging.
Knut Bjørn Stokke holder en presentasjon om besøksforvaltning som del av bærekraftig samfunnsplanlegging, mens Morten Clementsen gir en introduksjonsforelesning om bærekraftig besøksforvaltning og levende lokalsamfunn.