OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Webinarserien "Veien til bærekraft - fra kunnskap til praksis"

Pilotprosjektet på besøksforvaltning og Vestvågøy kommune blir presentert som eksempler i webinarserien "Veien til bærekraft - fra kunnskap til praksis". 

Webinarene er et samarbeid mellom NMBU v/Senter for etter- og videreutdanning og Statens Vegvesen og har vært arrangert siden 2021. Målet er å bidra til økt kunnskap og forståelse for hva bærekraft innebærer for Statens vegvesen og samferdselsektorens generelt. Nå kan du se webinaret "Bærekraftig besøksforvaltning - håndtering av masseturisme" med eksempler fra Nordland.

Pilotprosjektet samarbeider med NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) både om kurset i bærekraftig besøksforvaltning og levende lokalsamfunn og som partner i forskningsprosjektet LandTime. I LandTime-prosjektet samarbeider vi med kommunene Flakstad, Vestvågøy, Vågan og Meløy. Erfaringer fra arbeidet i Nordland og innsikt i forskningsprosjektet blir nå brukt for å formidle kunnskap om bærekraftig besøksforvaltning. Tema er besøksforvaltning, vei og turisme. 

Webinaret starter med et besøk til Vestvågøy for å se hvordan samfunnet der håndterer den økte trafikken i sommermånedene. Problemstillinger knyttet til besøksforvaltning på Haukland og Uttakleiv blir belyst og Ole-Kristian Fjelltun-Larsen (daglig leder i Hauklandsstranda as), Sigve Olsen (næringssjef i Vestvågøy kommune) og Eldar Andersen (grendelaget på uttakleiv) bidrar.

Så følger en samtale mellom Anne Ogner (leder for By og bærekraftig mobilitet i Vegdirektoratet) og førsteamanuensis Knut Bjørn Stokke og professor Morten Clementsen fra fakultetet for landskap og samfunn (LANDSAM). Samtalen kommer inn på tema som bruk av plan- og bygningsloven, bruk av samfunnsplan og arealplan, kræsjkurs og viktigheten av å jobbe tett sammen med lokalsamfunn og kommune, allemannsretten, statlig sikra friluftsområder, bruk av regional friluftsforskrift og det å bruke landskapsperspektivet inn i besøksforvaltning og planlegging.

Knut Bjørn Stokke holder en presentasjon om besøksforvaltning som del av bærekraftig samfunnsplanlegging, mens Morten Clementsen gir en introduksjonsforelesning om bærekraftig besøksforvaltning og levende lokalsamfunn.