Christian Torset, gruppeleder for SV i fylkestinget, mener det må en storsatsing til på helseberedskap i nord.Han peker på at det handler minst like mye om at sivilsamfunnet er beredt på en situasjon som krever mer av oss alle.
– Den økte usikkerheten i verden krever at beredskapen i nord styrkes. Helseberedskap er en viktig del av dette, og flere nasjonale utredninger peker på at det kreves spesiell oppmerksomhet i nordområdene, også på helseberedskapen som må bygges opp, sier Torset.
Foreslo historisk satsing på 100 milliarder kroner
I dag foreslo Torset en historisk satsing på 100 milliarder kroner til helse, sivilforsvar og infrastruktur i Nord-Norge. Helse må ha prioritet, mener SV-politikeren.
– Helseberedskapen skal verne befolkningens liv og helse, og sørge for medisinsk behandling, pleie og omsorg til berørte personer i kriser og krig. Det er naivt å tro at denne beredskapen skal komme av seg selv. Det må satses målrettet på å bygge opp et robust helsevesen der folk bor, og sikre at hjelpen når frem selv om vinden blåser, ferja står og broene er stengt. Jeg mener at vi beveger oss i feil retning når helsetjenester og akuttberedskap stadig er utsatt for sentralisering og nedlegging.
Langtidsplan for beredskap i nord
Sykehuset i Sandnessjøen er et av lokalsykehusene i Nord-Norge.
Nordland fylkeskommune
Totalberedskapskommisjonen pekte på behovet for å utarbeide en langtidsplan for sivil beredskap. Dette må regjeringen ta tak i snarest mulig mener Torset, og han får også støtte fra flertallet i fylkestinget i Nordland.
– Sett i lys av den nasjonale sikkerhetssituasjonen, og Nord-Norges utsatte posisjon geografisk, må regjeringen snarest ta initiativ til å utarbeide en slik langtidsplan for beredskap i nord. Det må være tett samarbeid mellom stat, fylkeskommuner og kommuner. Det må vurderes om kommunene i nord bør tildeles et beredskapstilskudd som kan brukes til å både sikre den lokale helseberedskapen, og sørge for at nødvendig infrastruktur er vedlikeholdt og operativ. I en krisesituasjon kan vi ikke ha bemanningen sittende i Sør-Norge i nordsjøturnus. De må oppholde seg i Nord-Norge hele tiden, sier Torset. Han mener det må settes av midler som skal gå direkte til primærhelsetjenestene og alle lokalsykehusene i nord.
– Med regionens strategiske betydning for rikets sikkerhet er det essensielt å bygge opp beredskapen for å gi trygghet til innbyggerne. Vi må sikre bosetning i nord. Nå er det alvor.
Under kan du lese hele uttalelsen som SV har fått flertallet i fylkestinget med på:
Nå er det alvor - helseberedskapen i nord må styrkes!
Urolige tider og en anspent verdenssituasjon forutsetter at beredskapen, sikkerhetsnettet til befolkningen i krise, konflikt og katastrofe er på plass. Beredskap er mer enn det millitære. Det handler minst like mye om at sivilsamfunnet er beredt på en situasjon som krever mer av oss alle.
Den økte usikkerheten i verden krever at beredskapen i nord styrkes. Helseberedskap er en viktig del av dette, og flere utredninger, inkludert Totalberedskapskommisjonen, peker på at det kreves spesiell oppmerksomhet i nordområdene. Kommisjonen understreker at helseberedskapen i regionen må bygges opp, spesielt med tanke på regionens avhengighet av sjø- og flytransport og dens sikkerhetspolitiske betydning.
Helseberedskapens rolle er å verne befolkningens liv og helse, og sørge for medisinsk behandling, pleie og omsorg til berørte personer i kriser og krig. Det er naivt å tro at denne beredskapen skal komme av seg selv. Det må satses målrettet på å bygge opp et robust helsevesen der folk bor, og sikre at hjelpen når frem selv om vinden blåser, ferja står og broene er stengt. Nordland fylkesting erfarer at vi beveger oss i feil retning når helsetjenester og akuttberedskap stadig er gjenstand for sentralisering og nedlegging.
Totalberedskapskommisjonen pekte på behovet for å utarbeide en langtidsplan for sivil beredskap. Sett i lys av den nasjonale sikkerhetssituasjonen, og Nord-Norges utsatte posisjon geografisk, vil Nordland fylkesting be om at regjeringen snarest tar initiativ til å utarbeide en slik langtidsplan for beredskap i nord.
For å sikre effektiv beredskap må det være tett samarbeid mellom stat, fylkeskommuner og kommuner. Kommunene står for primærhelsetjenestene, og en økende utfordring er rekruttering og opprettholdelse av helsepersonell. Det må derfor vurderes om kommunene i nord bør tildeles et beredskapstilskudd som kan brukes til å både sikre den lokale helseberedskapen, men også sørge for at nødvendig infrastruktur er vedlikeholdt og operativ.
Stadig flere kommuner har sett seg nødt til å basere legetjenester og legevakt på alternative turnusordninger der de ansatte gjerne bor et annet sted i landet, og dermed bare har periodevis tilstedeværelse lokalt. Dette kan medføre store bemanningsutfordringer i en krisesituasjon der personellet ikke kommer fram.
Nordland fylkesting ber om at det avsettes midler til en større beredskapssatsing i nord, med særlig fokus på primærhelsetjenestene og alle lokalsykehusene i regionen. Det haster med å styrke helseberedskapen i Nord-Norge, og regjeringen må prioritere dette arbeidet.
Med regionens strategiske betydning for rikets sikkerhet er det essensielt å bygge opp beredskapen for å gi trygghet til innbyggerne. Vi må sikre bosetning i nord. Nå er det alvor!