Kompetanse på besøksforvaltning må bygges opp og styrkes lokalt sli kat innbyggere, grunneiere og grendelag blir i stand til å ta en mer aktiv rolle i besøksforvaltningen og får redskaper som kan målbære deres verdier, ønsker og behov. Pilotprosjektet har derfor samarbeidet med grendelag i Lofoten og utviklet et verktøy for praktisk besøksforvaltning på grendenivå.
Kræsjkurs som virkemiddel
Hvilke verdier ønsker folk å ta vare på? Hvordan kan reiselivsnæringen bidra til å realisere den utviklingen bygda ønsker? Bærekraftig utvikling av lokalsamfunn, natur og miljø og andre opplevelsesområder er også viktig for framtidige besøkende. Bærekraftig utvikling i og inntil nasjonalparker og andre store verneområder er sentrale tema for lokal og regional besøksforvaltning.
Kræsjkurset er utviklet med utgangspunkt i verdens enkleste nyskapingsmodell: Behov – Løsning – Test (BLT). Metoden er fornorsket og beskrevet i boken «Innovasjon i praksis» skrevet av 155 innovatører i Norge under ledelse av Sjur Dagestad, professor i Innovasjon. Prosessen er videre inspirert av metoden til Humørbonden Geir Styve som oversetter LBT til Learning By Tryning. Kurset ble utviklet av Hanne Lykkja og Sonja Bordewich, og i tett samarbeid med grendelagene på Fredvang, Eggum og Vindstad/Bunesfjorden. Navnet kræsjkurs henspiller på kræsjtesting som er prøving og feiling, selv før en løsning eller en idé er ferdig utviklet. Gjennom kræsjkurset skaper grendelagene trygge rammer og oppmuntrer hverandre til å tørre å teste idéer og løsninger så tidlig som mulig.
Hva innebærer kræsjkurset?
Kræsjkurs passer både for steder som opplever for mye besøk og utfordringer knyttet til dette, eller for steder som syns de har altfor lite besøk og har folk som brenner for å utvikle stedet de bor på.
Kurset er for dere som vil gi folk gode opplevelser i sitt nærområde, både de kort- og langreiste besøkende. Det er for dere som ser at det er hensiktsmessig å styre besøksstrømmene både for å ta vare på lokalmiljøet, kulturen og naturen. Kanskje haster det å gjøre noe før de besøkende kommer, eller før neste sesong starter? Husk: Ha det gøy, ellers virker det ikke!
Kurset oppsummer kort tema og innspill som opptar innbyggerne i området og det som er drivkraften bak grendelaget sitt engasjement. Deretter ordnes det som kommer fram på møtene innenfor geografiske områder (areal), ferdselsårer (linjer) og besøkspunkt (punkt) som er viktige for en helhetlig besøksforvaltning. Viktige startpunkt for turmål, parkerings-plasser og informasjonspunkt hører også med her. Dette sys sammen og vises på forskjellige temakart/situasjonskart.
Målet med kræsjkursene er å jobbe fram ulike virkemidler som kan brukes til å lede og styre besøkende. Erfaringen viser at kartskisser som tar i bruk tjeneste- og opplevelsesdesign skaper engasjement både hos unge og gamle folk. Man blir fortere enige om hva man skal diskutere, og det bidrar slik til raskere og bedre samarbeid om løsninger. Skissene fungerer også godt som underlag for å få sette opp nye skilt, eller for å underbygge en søknad om bygdeutviklingstiltak.
Arbeidsmetoden kan øves inn på fire kvelder, med praktiske oppgaver som testes ut mellom kurskveldene. Kurset kan gjennomføres av grendelagene selv. Det kan være en god idé å få med seg en designer noen timer for de er flinke til å tegne løsningene som gjør det lettere å kommunere dem til andre.
Pilotprosjektet har utviklet et kurshefte som gir en oppskrift på prosessen. I tillegg er det laget en rekke videoer som viser hvordan kurset kan gjennomføres og deler erfaringer fra grendelagene som var med på å utvikle verktøyet. Frivillige lag og organisasjoner kan bruke materiellet og holde kurs for sine sambygninger, i bygdelag, beitelag, velforeninger, på stølslag, en innbyggerforening i et fiskevær eller i en bydel. Alle rettigheter til kursmateriellet tilhører Nordland fylkeskommune. Materiellet er gratis og kan lastes ned på pilotprosjektets hjemmesider.