Fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø.
Thor-Wiggo Skille
For Festvåg ferjeleie vil det bli behov for utvidelse av eksisterende område for å etablere nødvendig ladeinfrastruktur.
– Vi bygger et teknisk bygg på rundt 80 kvadratmeter. I tillegg vil det bli satt opp et såkalt ladetårn for tilkopling til ferja når den har lagt til kai, forklarer fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø (H).
God plass til infrastruktur
I forbindelse med at det bygges nettstasjon, vil det også bli satt opp et lagerbygg, og eksisterende publikumstoalett vil bli flyttet noe.
– Det er greit med plass, uten at vi berører annen aktivitet i området, og uten at det går ut over oppstillingsplasser eller parkeringsareal i området, forklarer Kvensjø.
Lader i Festvåg
Lading av ferjen vil hovedsakelig foregå på Festvåg ferjekai, der det blir satt opp et ladetårn med ladeeffekt på 3 MW.
– I tillegg legger vi opp saktelading ved Misten ferjekai, der ferja ligger om natta. Her er det kun behov for å lade med om lag 200kW. På begge stedene er det god tilgang på kraft, og dette prosjektet vil ikke gå ut over annen aktivitet eller etablering i området, påpeker fylkesråd Kvensjø.
– Skal ikke betales av nordlendingene
I fylkestinget som kommer i april, regner fylkesråd Kvensjø å få med seg fylkestinget på å oppheve den tidligere vedtatte prioriteringslisten for hvilke samband som skal elektrifiseres først.
– Alt ligger til rette for at neste samband som blir elektrifisert blir Festvåg – Misten. Ved mange andre samband på Helgeland, er det rett og slett ikke tilgang på kraft, og ny tilførsel vil kreve svært store investeringer. Fylkesrådet er absolutt med på å ta sitt ansvar i det grønne skiftet, men kostnaden skal ikke legges på nordlendingene. På dette sambandet til Kjerringøy ligger alt til rette, og investeringskostnadene vil bli spart inn gjennom billigere drift over de neste årene, avslutter fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø.
Foreløpig skisse over de planlagte endringene for Festvåg ferjekai.
Nordland fylkeskommune