Cookie Consent by TermsFeed Tiltaksanalyse for Nordland - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tiltaksanalyse for Nordland

Menon Economics har på oppdrag fra Nordland fylkeskommune levert et klimaregnskap og tiltaksanalyser knyttet til klimagassutslipp, energibruk og energiproduksjon i Nordland. Rapporten inneholder tiltakspakker som handler om hvordan og i hvilke sektorer klimagassutklipp i fylket kan kuttes, hvor energiproduksjon kan økes og energiforbruket reduseres. 

Du finner rapporten ved å klikke på knappen under: Klimaregnskap og tiltaksanalyser Nordland 2030 (PDF, 9 MB)

Klimaregnskap og framskrivninger mot 2050

Nordland fylkeskommune har mål om å redusere utslippene med 60 prosent fram mot 2030, sammenlignet med tall fra 2009. Rapporten viser historiske utslipp fra 2009, og en framskriving av forventede utslipp fram mot 2050. Rapporten viser at utslippsmålet for Nordland fylke i 2030 ikke vil nås uten ytterligere tiltak enn de som allerede er vedtatt. og at gapet mellom målet og forventede utslipp vil øke fram mot 2050.  

Rapporten fokuserer på flere sektorer: industri, sjøfart, jordbruk, veitrafikk, annen mobil forbrenning, avfall og avløp, oppvarming, luftfart og energiforsyning. Historiske og forventede utslipp for sektorene er illustrert i en figur i rapporten (s.21). Det er forventet at sektorene for veitrafikk, sjøfart og øvrige sektorer vil reduseres, mens utslipp fra industri, jordbruk og luftfart forventes å øke noe fremover. Uten nye tiltak forventes at industri, jordbruk, sjøfart og veitrafikk vil stå for i overkant av 90 prosent av samlede utslipp i 2030.  Jordbruket vil øke betydning og utgjøre den nest største utslippssektoren i 2050.

Grafen viser en oversikt over de ulike sektorene: Energiforsyning, luftfart, oppvarming, avfall og avløp, annen mobil forbrenning, veitrafikk, jordbruk, sjøfart, og industri, olje og gass. Grafen viser også tre målbaner. "Målbane 2030 Nordland", "Målbane 2050 Nordland 90%" og "Målbane 2050 Nordland 95%". Utslippene til de ulike sektorene forventes å utvikle seg ulikt, gitt gjeldende krav og gjennomførte og planlagte tiltak.  Utslippene fra industri-, jordbruks- og luftfartssektorene forventes å øke noe fram mot 2030 og 2050, mens utslippene  i øvrige sektorer forventes i all hovedsak å reduseres. Av grafen ser vi at Industri, olje og gass står for de største utslippene, fulgt av veitrafikk. Grafen viser også at det kreves store kutt i utslippene for å nå målene, og at vi allerede har mye høyere utslipp enn det vi burde hatt for å følge mplbanene. - Klikk for stort bildeUtslipp i Nordland etter sektor. Historiske utslipp 2009-2021, målbaner og referansebaner for 2022-2050, tusen tonn CO2e. Framtidig utvikling i utslipp uten nye tiltak vil ikke sikre at utslippsmålene til fylket nås. Vi anslår et gap på rundt 1600 tusen tonn CO2e mellom mål og framskrivninger av utslipp i 2030, dersom ikke ytterligere tiltak iverksettes.

Det er til dels stor usikkerhet knyttet til anslagene på nivå og tidspunkt for utslippsendringer. Usikkerheten knyttes til blant annet teknologisk utvikling, kostnader ved å innføre ny teknologi, endringer i avgifter og krav fra offentlige  og private aktører, og dermed tidspunkt for å skifte energibærere.

Tiltaksanalyser

Rapporten presenterer ulike tiltakspakker for hvordan og i hvilke sektorer klimagassutslipp kan kuttes, energiproduksjon økes og energibruk reduseres. Menon Economics presenterer 18 tiltak som kan bidra til at Nordland når utslippsmålet for 2030.  Flesteparten av tiltakene er hentet fra Klimatiltak i Norge mot 2030 og Klimakur 2030.  Tiltakene ha spesiell betydning for utslipp innen industri, veitrafikk og oppvarming, mens tiltakene rettet mot jordbrukssektoren vil ha en svært begrenset effekt. 

  • Det anslås at tiltakene for industrisektoren vil gi størst utslippskutt, både sammenlignet med referansebanen for 2030 (framskrivninger uten ytterligere tiltak enn de som er vedtatt) og målt i antall CO2-ekvivalenter.
  • Det anslås at tiltakene for veitrafikk vil kunne redusere utslippene med 36 prosent i sektoren, utover det som allerede er inkludert i referansebanen.
  • Det anslås at tiltakene for sjøfart vil kunne redusere utslippene med 8 prosent i sektoren, utover det som allerede er inkludert i referansebanen..
  • Tiltakene for de øvrige sektorene vil bidra til mindre utslippsreduksjoner.

I tillegg kommer tiltak der utslippsreduksjonene ikke kan beregnes. Dette er for eksempel energieffektivisering, erstatning av fossile brensler i industriprosesser og til produksjon av fjernvarme, og innfasing av lav- og nullutslippsfly på kortbanenettet.

Videre kan aktører i Nordland bidra til å redusere utslipp som ikke kommer frem i fylkes utslippsregnskap.

  • Redusert neddyrking av myr,  økt drenering av jorder og tilførsel av biokull i jorda kan redusere utslipp som registreres under skog- og arealbrukssektoren (LULUCEF).
  • Elektrifisering av Nordlandsbanen vil redusere utslipp utenfor det fylkesvise utslippsregnskapet.

For å se den politiske saken, kan du trykke på denne koblingen.