Søke om drosjeløyve
Søknad om drosjeløyve skjer ved bruk av et elektronisk søknadsskjema.
Søknadsskjema for drosjeløyve
Alle som vil drive persontransport mot betaling utenfor rute, med motorvogn registrert for inntil ni personer, må ha drosjeløyve. Det gjelder også de som tilbyr drosjetjenester via digitale plattformer.
Du kan søke om så mange drosjeløyver du vil, men hvert løyve koster 3400 kroner i behandlingsgebyr, og kan bare brukes i drosjebiler.
Vi stiller tre generelle vilkår for å kunne få drosjeløyve:
1. Du må drive en fast og varig virksomhet i Norge
Det betyr at du må ha registrert et foretak i Enhetsregisteret, og fått tildelt et foretaksnummer/organisasjonsnummer, før du fyller ut søknaden.
2. Du må ha god vandel
Det betyr at du må ha en politiattest for innehaver/daglig leder. Dersom foretaket har en transportleder, er det transportlederen som trenger politiattest. Har du et nyopprettet foretak, ikke ved enkeltpersonforetak, må du også ha politiattest for foretaket.
Du må ha politiattestene klare før du fyller ut søknaden, og attestene skal ikke være eldre enn tre måneder.
Hvis du er dømt for noe eller har fått forelegg, må du også ha kopi av dommen/forelegget før du fyller ut søknaden. Kontakt den aktuelle domstolen/det aktuelle politidistriktet for å få kopi av dom/forelegg.
3. Du må ha tilfredsstillende økonomisk evne
Det betyr at du må legge ved attest for skatt og merverdiavgift («skatteattest») og bekreftelse fra Konkursregisteret.
Er det et enkeltmannsforetak, skal attestene være i ditt navn. Søker du for en annen type foretak (AS, SA o.l.), må det også leveres skatteattest og bekreftelse fra konkursregisteret for foretaket. Du kan bestille dette på altinn.no:
Når du har sendt inn søknaden, vil fylkeskommunen gå gjennom søknaden og vedleggene og se om du oppfyller vilkårene for å få drosjeløyve. Du vil få et vedtak så fort saksbehandlingen er ferdig.
Hvis søknaden din blir godkjent, må du betale et behandlingsgebyr på 3400 kroner per løyve. Vi sender ut faktura på e-post. Når kvitteringen er mottatt av oss på loyve@nfk.no vil løyvedokumentet bli sendt ut fra oss.
Dersom vi ikke mottar kvittering/betaling innen 3 måneder blir søknaden avvist, og du må sende inn ny søknad for ny tildeling.
Du må sette deg inn i lover, forskrifter og retningslinjer som gjelder når du har fått drosjeløyve.
Informasjon og krav til innehaver av drosjeløyve
Her finner du informasjon om hvilke krav og regler som gjelder for deg som har drosjeløyve fra før, og for deg som blir innvilget nytt drosjeløyve.
Retningslinjer tildeling drosjeløyve jf. yrkestransportloven og fritak etter yrkestransportforskriften § 48 (L)(651173) (DOCX, 42 kB)
Du kan kjøre når du vil
Det er ikke lenger krav om å holde løyvet i drift til visse tider eller på visse steder. Du kan selv velge når du vil kjøre.
Drosjesentraler og andre du har kontrakt med kan stille egne krav til deg om når løyvet skal være i drift.
Hele Norge er fra 1. november 2020 ett løyvedistrikt, og drosjer kan derfor kjøre hvor de vil i Norge. Det er ikke krav om fast stasjoneringssted. Men det finnes noen unntak, for eksempel der det eventuelt blir innført enerett, eller innført miljøkrav.
Beskytter mot konkurranse
Fylkeskommunen kan tildele eneretter i enkelte kommuner for å beskytte mot konkurranse.
Hvis du ikke har eneretten, kan du ikke utføre drosjetransport i form av praiing, oppstilling på holdeplass eller bestilling av enkeltturer i den kommunen eneretten gjelder for.
Påvirker ikke andre kontrakter
Eneretter påvirker ikke kontraktsmarkedet, så andre enn den som har enerett kan ha kontrakter om for eksempel skoleskyss eller pasienttransport, om ikke disse er innarbeidet i eneretten.
Foreløpig ingen eneretter i Nordland
Fylkeskommunen bestemmer hvilke kommuner som skal ha enerett i forskrift. Nordland har foreløpig ikke innført enerett i noen kommuner. Du må sette deg inn i hvilke eneretter som gjelder i det fylket du vil kjøre.
Fylkestinget i Nordland vedtok 15.06.2022 forskrift om miljøkrav til kjøretøy i løyvepliktig drosjetransport i Nordland fylke (forskrift om miljøkrav for drosje i Nordland).
Dette betyr at alle kjøretøy, med noen få unntak nevnt i forskriften, som benyttes på et drosjeløyve skal være nullutslippskjøretøy.
Dette innfases i løpet av 4 år, og vil være ufravikelig fra og med 14.06.2026.
Forskrift om miljøkrav til kjøretøy i løyvepliktig drosjetransport, Nordland - Lovdata
Du må følge forskrift om makspriser for drosjebilkjøring
Du må sette deg inn i hvor det gjelder maksimalpris i det fylket du vil kjøre.
Maksimalprisforskriften gjelder i hele Nordland
Forskrift og mer informasjon
Løyvemyndigheten kan ikke lenger pålegge deg å være tilsluttet en drosjesentral. Det betyr at løyvehavere som vil være tilsluttet drosjesentral må ha en avtale med sentralen. Så lenge du og sentralen er enige, kan du kjøre for hvilken som helst sentral.
Hvis du vil drive for deg selv eller kjøre for en annen sentral, må du si opp avtalen du har med sentralen i dag. Oppsigelsestiden vil stå i avtalen din med sentralen.
Du trenger ikke å si opp drosjeløyvet ditt hvis du vil bytte sentral eller drive for deg selv.
Bilen må være registrert som drosje
Du må registrere bilen som drosje og møte på EU-kontroll hvert år.
Det er fortsatt krav om at bilen er registrert i Kjøretøyregisteret som drosje. Drosjer må til EU-kontroll (periodisk kjøretøykontroll) hvert år.
Sjåføren må ha kjøreseddel i tillegg til førerkort
Sjåføren i bilen må fortsatt ha kjøreseddel i tillegg til førerkort. Kravet om kjentmannsprøve forsvinner, slik at kjøreseddelen er gyldig i hele landet.
Kontakt politiet for mer informasjon om kjøreseddel.
De som vil ha kjøreseddel etter 1. november 2020 må ha bestått drosjesjåføreksamen hos Statens vegvesen, eller ha yrkessjåførkompetanse for persontransport, og ha hatt førerkort uten avbrudd i minst to år.
Kontakt Statens vegvesen for mer informasjon om drosjesjåføreksamen.
Sjåfører som fikk kjøreseddel før 1. november 2020, trenger ikke ha bestått drosjesjåføreksamen for å fornye kjøreseddelen. Forutsetningen er at du fornyer kjøreseddelen innen ett år etter at den gamle kjøreseddelen utløp. Hvis du ikke fornyer kjøreseddelen innen ett år etter utløpet av den gamle kjøreseddelen, må du søke om ny kjøreseddel og da legge ved dokumentasjon på bestått teoriprøve og oppkjøring for drosjesjåfører (kompetansebevis).
Kravet til bankgaranti ble fjernet fra 1. juli 2020 for de som har persontransportløyver for motorvogn for inntil ni personer inkludert fører.
Maxitaxi må ha bankgaranti
Det er fortsatt krav om bankgaranti for utvidede drosjeløyver, såkalt maxitaxi, registrert for flere enn ni personer i tillegg til fører.
Det er løyvehaverne eller banken som må si opp garantien. Banken kan slette garantien når oppsigelsestida er ute.
Hvis du vil være tilknyttet en sentral eller kjøre på andre kontrakter, må du sjekke om de du kjører for stiller krav om bankgaranti.
Utvendig
Utvendig skal drosjer være merket på sidedøren med fylkesbokstav og løyvenummer. Om løyvenummeret begynner med en eller flere nuller er det ikke nødvendig å ta med disse. Merkingen skal være minst 10 cm høy og i en farge som står i kontrast til fargen på bilen. Om løyvenummeret begynner med en eller flere nuller er det ikke nødvendig å ta med disse.
De som har drosjeløyver før endringen fra 1. november 2020 beholder løyvenummeret med fylkesnummeret og fylkesbokstaven de hadde: W for Nordland. Det er ikke nødvendig å skifte ut løyvedokumentet eller taklampa, men du må merke sidedøren på bilen med løyvenummeret.
De som får drosjeløyve fra Nordland etter 1. november 2020 får fylkesnummer 18 og fylkesbokstav NO.
Innvendig
Løyvenummeret og drosjesjåførens kjøreseddel skal være synlig fra passasjerens plass.
Taklampe er frivillig
Det er frivillig å ha taklampe, men de som vil ha taklampe må følge kravene i Yrkestransportforskriften § 48 tredje ledd.
Du må ha taklampe for å kunne kjøre i kollektivfelt på veien. Taklampe skal merkes «TAXI» i tillegg til fylkesbokstav og løyvenummer. Taklampen skal være godkjent av Vegdirektoratet.
Også småskala turistvirksomhet må ha drosjeløyve
Etter endringene i yrkestransportloven fra 1.november 2020, må også småskala turistvirksomheter ha drosjeløyve om de driver en form for tjeneste der befordring av personer er en del av produktet kunden kjøper.
Eksempel på dette kan være nordlys-safari, ski-safari og foto-safari. Kundene tas med rundt i område for å finne de beste plassene den dagen. Dette fordrer kjøring fra plass til plass, og krav om løyve selv om kjøringen ikke er en primærdel av produktet.
Det er mulig å søke om fritak fra kravet om taksameter og merking, etter yrkestransportforskriften § 48. Dette kan innvilges i særskilte tilfeller av fylkeskommunen som løyvemyndighet.
Muligheten for fritak er for bedrifter som driver innen småskala turistvirksomhet, «Inn på Tunet», for kjøretøy i det tidligere selskapsvognsegmentet og handikapløyvet.
Søknaden må være godt begrunnet, og løyvet kan ikke brukes i det ordinære drosjemarkedet om det innvilges fritak. Et fritak gis for inntil 3 år av gangen. Men kan i spesielle tilfeller innvilges for en lengre periode, men maksimalt for 5 år.
Søknaden om fritak må inneholde:
- Beskrivelse av bedriften og produktene som tilbys og grunnlaget for fritak fra taksameter m.v.
- Kundeliste, herunder spesielt om foretaket har kontrakt med offentlige etater/foretak.
- Siste års regnskap.
- Har søker mer enn ett løyve, må det oppgis hvilket løyvenummer søknaden gjelder.
- Registreringsnummer på kjøretøy som skal brukes. Alternativt opplysning om at det skal brukes leiebil fra oppdrag til oppdrag.
- Bekreftelse på at løyvet ikke skal brukes i det ordinære drosjemarkedet.
Et innvilget fritak skal alltid ligge sammen med løyvet i kjøretøyet under oppdrag.
Søknaden må sendes inn via post, inntil elektronisk portal er på plass. Søknaden vil bli behandlet konfidensielt, og unntatt offentligheten ut fra bestemmelsene i offentlighetsloven og forvaltningsloven.
Hvem har løyve?
Se statistikk og informasjon om løyver på nettsiden Transportløyve
Andre typer løyver
Løyver for reservedrosje blir til ordinære løyver
Fra 1. november 2020 er det ikke lenger noen forskjell på ordinære løyver og løyver for reservedrosjer. Alle løyver for reservedrosjer blir da drosjeløyver på lik linje med ordinære løyver.
Overgangsordning for selskapsvognløyver
Selskapsvognløyver gjelder til 1. november 2022. Det er ikke krav til merking eller taksameter i overgangsperioden så lenge de driver selskapsvognvirksomhet. Løyvene må konverteres til drosjeløyve innen 1. november 2022 for å fortsette virksomheten.
Overgangsordning for maxitaxi
Drosjeløyver tilknyttet bil med 10–17 sitteplasser (inkludert fører) gjelder til 1. juli 2025. Det er fortsatt krav om bankgaranti i overgangsperioden. Innen overgangsperiodens utløp må løyvet enten bli nedregistrert til ordinært drosjeløyve eller søke om turvognløyve.
Endringer og opphør
Du må melde fra om endringer i foretaket
Du må melde fra til fylkeskommunen hvis foretaket ditt endrer navn.
Hvis foretaket ditt endrer organisasjonsnummer/foretaksnummer, for eksempel fordi du bytter organisasjonsform, må du søke om nye løyver med det nye organisasjonsnummeret.
Du må melde fra om endring av innehaver/daglig leder eller transportleder
Hvis foretaket får ny daglig leder eller transportleder må du melde fra til fylkeskommunen innen 28 dager fra endringen. Den nye daglige lederen/transportlederen må ha god vandel, og må sende oss en politiattest som ikke er eldre enn tre måneder.
Hvor lenge varer drosjeløyvet?
Løyvet er gyldig i ti år før det må fornyes. Har du allerede drosjeløyve når de nye reglene trer i kraft 1. november 2020, må du altså fornye løyvet ditt innen 1. november 2030.
Oppsigelse må sendes til fylkeskommunen
Hvis du vil si opp drosjeløyvet ditt, må du gi beskjed til løyvemyndigheten og levere tilbake løyvedokumentet. Først når løyvet er mottatt hos oss, og registrert som opphørt i løyvedatabasen, vil blant andre Justervesenet se at det ikke skal utføres kontroll av taksameter lengre. Det vil ikke lenger være oppsigelsestid til løyvemyndigheten, men det kan være at du har en avtale om oppsigelsestid med sentralen.
Fylkeskommunen kan tilbakekalle løyver
Løyvemyndigheten kan fortsatt kalle tilbake løyvet ditt, hvis du ikke fyller krav og vilkår for å ha løyve, eller ikke retter deg etter forskrifter og vilkår for å drive løyvet.