Cookie Consent by TermsFeed Felles kamp mot selvmord - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Felles kamp mot selvmord

Portrett av dame i hvit jakke og blå bluse. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide maner til felles kamp mot selvmord. Thor-Wiggo Skille

Nordland fylkeskommune vil ha mer oppmerksomhet om selvmordsforebygging, og kjører i gang en kampanje sammen med organisasjonene Leve, Vivat og Mental Helse.

I dag drar Nordland fylkeskommune, sammen med organisasjonene Leve, Vivat og Mental Helse, i gang en kampanje for å vise fram at selvmordsforebygging virker.

– Nordland fylkesting vedtok en nullvisjon mot selvmord allerede i 2014, som første fylkeskommune i Norge. Det jobbes godt og systematisk på dette området. Nå kjører vi et opprop i sosiale medier for å vise at dette arbeidet nytter. Et sårt tema for mange – men det er viktig at vi tør å rette blikket mot denne utfordringen, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide.

Praktiske verktøy

Under Arendalsuka i midten av august skal Nordland fylkeskommune og Nordisk ministerråd arrangere et større arrangement i samarbeid med Leve, Vivat og Mental Helse. Temaet er selvmordsforebygging. Fram mot Arendalsuka ønsker fylkesrådslederen at så mange som mulig velger å signere et opprop – nettopp for å vise bred støtte til arbeidet.

– Under arrangementet i Arendal vil vi løfte frem praktiske tiltak for forebygging av selvmord. Dette vil vi selvsagt at så mange som mulig får innsikt i. Denne kampanjen vi nå kjører i sosiale medier er et oppspill som også vil få politisk oppmerksomhet, underbygger fylkesrådsleder Eide.

Systematikk i skolen

Eide sier at man over flere år har løftet forebygging av selvmord inn i utdanningssektoren.

– Vi har i to runder kjørt alle våre ansatte i de videregående skolene i Nordland gjennom et kursopplegg, der vi lærer ansatte hva de skal se etter – hvilke tegn er det som gjør at man bør være litt ekstra oppmerksom. Det samme kurset fikk også hele Nordland fylkesting under en fylkestingssamling i oktober i fjor. Dette arbeidet må det jobbes kontinuerlig og systematisk med, understreker Eide.

Sammen mot selvmord

Og systematikk er et nøkkelord når Nordland fylkeskommune begynner å se resultater av arbeidet som har vært gjennomført i mange år.

– Vi hadde en nedgang i selvmord i Nordland i fjor. Det gjør oss forsiktig optimistiske på at dette arbeidet nytter. Når vi måler resultatene av eksempelvis YAM-programmet, et kurs som vi kjører våre elever gjennom, så ser vi også svært gode resultater i psykisk helse generelt. Ungdommene får rett og slett verktøy til å håndtere kriser som alle ungdommer kommer ut for før eller senere, sier fylkesrådsleder Eide og avslutter;

– Sammen kan vi forebygge selvmord. Jeg har signert - gjør det du også.

Her kan du være med i oppropet: