Cookie Consent by TermsFeed Status delmål 2 - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Status delmål 2

Delmål 2: Unge i Nordland skal møte helhetlige og samordnede tjenester

1. Fylkeskommunen vil invitere til forpliktende samarbeid og bygge varige strukturer i arbeidet med ung inkludering

Fylkeskommunen vil invitere til et bredt partnerskap i Nordland for å organisere opp arbeidet med ung inkludering som et regionalt målrettet samfunnsoppdrag (mission). 

Status: Partnerskap etablert. Første arbeidsoppgave er gjennomføring av felles oppvekstkonferanse. Ansvar: Gjennomføringsteamet.

Fylkeskommunen vil invitere Statsforvalteren, NAV Nordland, Helse Nord og KS til et samarbeid om felles veiledere rettet mot kommunenes oppfølging av barn og unge i risiko for utenforskap. 

Status: Første møte avholdt 24. januar 2024. Ansvar: Gjennomføringsteamet

2. Fylkeskommunen vil invitere Helse Nord RHF og kommunene til et samarbeid for å forebygge psykisk uhelse blant elever i videregående opplæring. 

 

3. Alle som starter videregående opplæring skal gjennomføre.

Løpende tiltak i vgs, ansvar Samfunnsutvikling og Utdanning og kompetanse:

Alle videregående skoler innfører felles rutiner for å tilby universelt overgangsarbeid fra ungdomsskole til videregående opplæring.

Status: Arbeidsgruppe etablert, utkast ferdigstilles i mars.  

Alle videregående skoler tar i bruk felles IKO-metodikk og journalverktøy for elevoppfølging. 

Status: utvikling og implementering i gang 

Alle videregående skoler har tiltak som fremmer gjennomføring for elever som må flytte for å gå på skole. Arbeidet må involvere både vertskommune og elevenes heimkommune.

Status: Ny kartlegging av borteboere utlyst.  Alle skoler har tiltak på området 

Samarbeid med kommunene i Nordland og Mental Helse om å implementere YAM (mestringsverktøy) i VG1. Fremdrift er avhengig av kapasitet for utdanning av instruktører.

Status: Ansatt prosjektleder (oppstart 01. feb. 2024) . Samarbeid med Vefsn og Vågan kommune etablert.  

 

Pågående forsøk, ansvar Samfunnsutvikling og Utdanning og kompetanse:

Mosjøen og Hadsel vgs samarbeider om en pilot «Helhetlig oppfølging i lære» for å forebygge frafall fra læretiden. Erfaringene fra piloten skal implementeres i ordinære tjenester i videregående skoler i Nordland 2023/24.

Status: Pilotprosjekt «Helhetlig oppfølging i lære» oppskaleres til 6 videregående skoler januar 2024. 

Alle videregående skoler i Nordland deltar i to pilotprosjekter i samarbeid med Nordlandssykehuset for å forebygge skolefrafall, MIO (målrettet og individuell overgangsarbeid) og GPS (gå på skolen). Erfaringer fra pilotene skal implementeres i skolenes ordinære tjenester fra og med 2024/25

Status: MIO og GPS startet høsten 2022. Forskning på implementering pågår, effektmåling gjennomføres kommende år

 

Nye forsøk, ansvar: Samfunnsutvikling og utdanning og kompetanse:

Nordland fylkeskommune skal pilotere et søkbart alternativt tilbud etter 10. trinn for ungdom med stor risiko for frafall fra VG1 ved 2 videregående skoler fra og med 2023/24.

Status: Pilotutvikling ved 3 videregående skoler igangsatt. Bodø/Bodin og Polarsirkelen 

4. Fylkeskommunen vil invitere NAV og arbeidslivet til samarbeid for å styrke unge i risiko sin tilknytting til arbeidslivet
 


Fylkeskommunen skal som stor og kompetent arbeidsgiver eksperimentere med tiltak for å inkludere unge som ikke kan arbeide i heltidsstillinger.

Status: Ikke igangsatt

Samarbeid om tilrettelagte arbeidsplasser for unge med funksjonsnedsettelse.

Status: Ikke igangsatt

Pilot i to geografiske områder for å ta i bruk alle muligheter for å sikre at unge i Nordland kan fullføre videregående opplæring og styrke tilknyttingen til arbeidslivet.

Status: Ikke igangsatt