OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Rett sti på rett sted?

Som et ledd i å styrke Nordland fylkeskommunes mål om livskraftige lokalsamfunn arrangerte Trollfjell Friluftsråd og Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Nordland fylkeskommune en pilot basert på kommunenes ferdselsåreplaner. 

Et av målene med piloten var å se om det er mulig å gjennomføre regionvise samlinger der både kommunene og frivilligheten deltar på en dag. Kommunens ansatte møter på dagtid og deltar sammen med frivilligheten på ettermiddagen.

Seminaret ble arrangert på Hildurs Urterarium 10. juni. Fra Nordland deltok kommunalt ansatte og representanter fra frivilligheten i Bindal, Brønnøy, Sømna, Vega og Vevelstad. Fra Trøndelag deltok ansatte og frivillige fra Leka.

Deltakere på seminar i Brønnøysund - Klikk for stort bildeDeltakere på seminaret Freddy Pedersen

Temaer som ble tatt opp:

  • Ferdselsåreplaner og veien videre
  • Kommunens og fylkeskommunens rolle
  • Tilgjengelighet for alle?
  • Tilskuddsordninger
  • Eksempler fra kommunene og frivilligheten
  • Besøksforvaltning

Deltakerne fikk en kortversjon av metodikken for besøksforvaltning. 

Fem spørsmål for en smart reisemålsutvikling:

  1. Hvorfor trenger vi dem?
  2. Hva har vi?
  3. Hvor og når vil vi ha dem?
  4. Hvem vil vi invitere hjem?
  5. Hvordan får vi tak i dem?

I løpet av dagen ble muligheter og utfordringer drøftet ut fra de lokale forholdene. Fra diskusjonene kom det mange gode tips og ideer vi kan ta med oss videre.

Et godt eksempel på samarbeid mellom offentlig forvaltning og frivillig sektor.

Seminaret hadde rundt 40 deltakere og erfaringen er at formen kan brukes videre i de andre seks regionene i Nordland. Nordland fylkeskommune arbeider med å utvikle et kort kurs for besøksforvalting rettet mot friluftsliv og friluftslivsbaserte reisemål, et såkalt kræsjkurs. Seminaret er tenkt fulgt opp med stikurs og besøksforvaltning i kommunene ved behov. I oppfølging lokalt vil reiselivet også inviteres. Arbeidsformen kan styrke både folkehelse, friluftsliv og reiseliv.