OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Skogbruk

Skogen er en fornybar ressurs og her i Nordland har vi mye av den.  Arealmessig er vi et av de største skogreisingsfylkene i landet, med et skogbevokst areal som tilsvarer 30% av totalarealet i fylket.  Med store skogressurser gir det gode muligheter for næringsutvikling, og potensialet bør utnyttes enda mer enn det gjør i dag. Vi må sikre ei bærekraftig skogforvaltning.

Hogst av sitkagran på Ormsøya i Dønna Håkon Renolen

Skogsdriften 

Som et av det største skogreisingsfylkene i landet er det privatpersoner som eier størstedelen av skogseiendommene, mens Statskog er den største enkeltaktøren og eier en stor andel av det produktive skogsarealet i Nordland. Helgeland står for størstedelen av skogbruksnæringen i fylket og skogen drives i Nordland både i småskala skogbruk og stordrift. 

Denne næringen har en viktig rolle i det grønne skiftet og klimaregnskapet der det kan produseres trekull som miljøvennlig energikilde, massivetre til bygninger som lagrer karbon og gi et bedre inneklima, samt omdanne tre til protein som kan brukes til dyrefôr. 

Treindustrien i Nordland vokser som følge av etablerte sagbruk og revitalisering av flere gårdssager som leverer spesialproduksjoner til en økende markedsetterspørsel med bruk av massivtre i bygg.

Status i dag 

Skoggrensen i Nordland flyttes lengre til fjells og det biologiske mangfoldet trues. Vi har økt gjengroing som følge av nedlegging av gårdsbruk og redusert beiting. Skogen har også betydning for rekreasjon, friluftsliv og folkehelse, så det må jobbes for å hindre gjengroing. Skogens rike artsmangfold med dyre- og planteliv er særlig viktig for barn, unge og lokalbefolkningen.