OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Regional plan for landbruk

Landbruket i Nordland er ei viktig næring, spesielt innenfor produksjon av melk og kjøtt. Siden den nåværende regionale planen for landbruk ble vedtatt, med varighet fra 2018 til 2030, har verden forandret seg. Utfordringer knyttet til sikkerhetspolitikk, pandemier og klimaendringer er blitt svært aktuelle. Med denne bakgrunn har Fylkestinget bestemt at beredskap, matsikkerhet samt klima og miljø skal innarbeides og oppdateres i den reviderte planen. I tillegg skal høstbart vilt og innlandsfisk som næring omhandles i den nye planen. Planen skal også oppdateres der det er hensiktsmessig, blant annet med tallmateriale og statistikk.   

Visjonen for den eksisterende planen som er «Et bærekraftig og nyskapende landbruk i Nordland», videreføres. Det samme er tilfellet for satsingen på primærproduksjonene og lokalforedlet mat og reiseliv med utgangspunkt i gård. De overordna målene med planen er å øke matproduksjonen minst i samsvar med nasjonale mål, og å øke produktiviteten og verdiskapingen. I tillegg skal arealressursene sikres som verdi for samfunnet og framtidige generasjoner. Dette blir særskilt behandlet i Regional plan for arealforvaltning. Sist men ikke minst skal landbruket bidra aktivt til det grønne skiftet. Den endelige planen skal 1) samordne samfunnsutviklingen i fylket, 2) peke på felles utfordringer og løsninger i en region, og 3) gjennomføringen av både nasjonal, regional og kommunal politikk. Disse målsetningene er førende for planprogrammet som er utarbeidet.