Cookie Consent by TermsFeed Nordland fylke offentlig støtte til bredbåndsutbygging - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tilskudd Bredbåndsutbygging 2024

Fylkeskommunene har siden 2020 hatt et helhetlig forvaltningsansvar for den statlige bredbåndsstøtteordningen som ledd i regionsreformen. Hvert år bevilges det et støttebeløp via statsbudsjettet, som fordeles til fylkeskommunene etter en fastsatt fordelingsnøkkel. Kommuner kan søke fylkeskommunene om støtte til utbygging i områder hvor markedet alene ikke sørger for god nok bredbåndsinfrastruktur.

Prosjekter som mottar tilskudd i 2024, skal være gjennomført innen 1. juli 2026. Dersom dette ikke oppfylles, kan departementet kreve helt eller delvis tilbakeføring av de statlige midlene som inngår i de aktuelle prosjektene.

Fylkeskommunen sender email til alle kommunene i Nordland med invitasjon til å søke om støtte til nye bredbåndsprosjekter. Dersom det er noen kommuner som ikke har mottatt email om dette, bes de ta kontakt snarest med Svein Tosbotn.

Stortinget har for 2024 bevilget 400 031 000 kroner over statsbudsjettet i bredbåndsmidler til etablering av bredbåndstilbud i områder hvor det ikke er kommersielt grunnlag for investering.

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har bevilget en ramme for Nordland i 2024 på 60 448 201 kroner ( inkl. 1,5 mill av støtten som fylkeskommunen bruker til administrasjon av ordningen).

Det gis bare anledning for kommuner i Nordland å søke Nordland fylkeskommune om støtte.

Mål for ordningen
Formålet med ordningen er å bidra til at alle husstander og virksomheter får et tilbud om bredbånd med god kvalitet. I tillegg kan midlene brukes til å øke kapasiteten på bredbåndet i områder der markedet ikke leverer tilfredsstillende kapasitet. Hovedkriteriet for måloppnåelsen er antall nye bredbåndsaksesser som realiseres gjennom ordningen.

Støtte gis i tråd med statsstøtteregelverket (GBER) for bredbånd. Midlene kan bare brukes til etablering av tilbud til husholdninger og virksomheter som i dag mangler:

  1. Tilbud om 30 Mbit/s. Det støttede prosjektet må på en pålitelig måte tilby minimum 100 Mbit/s nedlastningshastighet og minst en dobling av oppstrømshastighet, eller
  2. Tilbud om 100 Mbit/s. Det støttede prosjektet må på en pålitelig måte tilby en nedlastingshastighet på 300 Mbit/s og en opplastings-hastighet på 100 Mbit/s.
  • Prosjekter som mottar tilskudd skal etablere et reelt bredbåndstilbud til alle husholdninger og virksomheter innenfor det definerte geografiske området det skal gis støtte til, dvs. 100 prosent dekning innenfor det aktuelle området.
  • Støtten er å anse som statsstøtte og gis tråd med gruppeunntak (GBER) for bredbånd. 
  • Søknaden må inneholde et budsjett. Tidligere år har det vært et krav at kommunene går inn i prosjektet med en viss prosentandel egenfinansiering. Dette kravet er nå tatt bort, og kommunene kan derfor søke om å få dekket 100 prosent av de forventede kostnadene. I 2024 er det ikke krav om kommunal eller privat medfinansiering, men dette vil telle positivt i tildelingen av bredbåndsmidler, og departementet oppfordrer til å bidra med egenfinansiering. Dette vil kunne gjøre det mulig for også robek-kommuner og kommuner med svak kommuneøkonomi til å søke og få muligheten til å kunne få bygget ut bredbånd i kommunen. Samt at midlende vil kunne dekke flere som trenger å få bygget ut bredbånd i fylket.
  •  I tilfelle at det søkes om støttemidler uten kommunal egenandel, så kreves et eget vedlegg med begrunnelse for dette som vedlegg til søknaden. 
  • Merk at tilskuddssummen ikke vil økes dersom kostnadene ved utbygging blir større enn forventet. Kommunene oppfordres derfor til å ta høyde for at det blir nødvendig å gå inn med en egenandel.
  • Lokal offentlig personinnsats, for eksempel prosjektledelse, skal ikke inngå i beregnings­grunnlaget for lokale bidrag.
  • Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har utarbeidet adresselister for bygg som er støtteberettigede i Nordland.  Adresselistene er ikke offentlige, og blir sendt direkte til kommunene på forespørsel. Det er en forutsetning at søknadene tar utgangspunkt i disse adresselistene. 
  • Kommunen plikter i følge Bredbåndsutbyggingsloven som trådte i kraft 1. juli 2020 og skal sikre tilgang til og informasjon om passiv fysisk infrastruktur og bygge- og anleggsarbeider.  Kommunen plikter derfor å registrere sin egen infrastruktur i Ekomportalen, slik at tilbyder kan ta i bruk kommunens veilysmaster, føringsveier, rør og grøfter ol. tilhørende kommunen, dette skal kunne benyttes av tilbyder uten å betale etableringsavgift eller årsavgift/vedlikeholdsavgift. Herunder bekreftes at kommunens eksisterende infrastruktur er registrert og lagt inn i Ekomportalen.  Nkom har etablert Ekomportalen, en nettbasert sentral informasjonstjeneste, og har rollen som tvisteløsningsorgan og tilsynsmyndighet for loven. Herunder benytte Ekomportalen som er et viktig verktøy for bærekraftig, effektiv og raskere utbygging av bredbånd.  

 

Selve søknaden skal registreres i regionalforvaltning.no (fylket, bredbånd) og søknadsfrist er 2. juni 2024. Adresselister og skjema for tilleggsopplysninger må fylles ut og legges ved søknaden sammen med kartomriss som skal leveres også innen den 2. juni. Søknaden må inneholde områdekart som tydelig viser hvilke husstander som er inkludert i prosjektområdet. Dette må lages i en Keyhole Markup Language-fil (KML-fil) for at området skal være tydelig skissert. Legges som vedlegg i søknadsportalen.

Dette er de viktigste reglene:                                                                                                    

1. Søknaden skal inneholde navn og sted for det enkelte prosjekt

2. Det skal vedlegges adresselister for husholdninger og virksomheter som blir dekket på Excel-mal

3. Kart i KML-format over hvert enkelt prosjekt

4. Økonomisk omfang av prosjektet og annen relevant statistikk for prosjektomfang.

5. I 2024 er det ikke krav om kommunal eller privat medfinansiering, men dette vil telle positivt i tildelingen av bredbåndsmidler og departementet oppfordrer til å bidra med egenfinansiering. I tilfelle at det søkes om støttemidler uten kommunal egenandel, så kreves et eget vedlegg med begrunnelse for dette som vedlegg til søknaden. 

Lokale bidrag kan bestå av støtte fra kommune, private aktører (ikke utbygger) og egeninnsats/dugnad.

Adresselistene skal leveres på malen utarbeidet av Nkom. Kartutsnittene over utbyggingsområdene skal være i KML-format Det er viktig at kommunen gjør et grundig arbeid med adresselistene og kun tas med adresser hvor det er fastboende, næringsvirksomhet eller offentlig institusjon.

Ved prioritering vil det bli lagt vekt på blant annet:

  • dekningsgrad i kommunen, der kommuner med lav dekningsgrad vil bli prioritert over kommuner med høy dekningsgrad
  • kostnadseffektiv utbygging, nødvendig tilskudd per husstand og virksomhet
  • robek kommuner og kommuner med svak kommune økonomi
  • prosjekter som vil kunne øke bredbåndsdekningen betydelig
  • prosjekter der kommuner samarbeider om prosjekter 

 

De prosjektene som får støtte, skal lyses ut av Nordland fylkeskommune i en felles anbudsinnbydelse på Mercell, slik som for foregående år.

Det er viktig at prosjektene det søkes støtte for, er forankret politisk i kommunene.  Dette skal være gjort før søknadsfristen, og dokumenteres.

Kommunene overtar prosjektene etter gjennomført anbudskonkurranse, og skriver kontrakt med vinner av anbudskonkurransen.

Fylkeskommunal prosjektoversikt 2023

Søknadsfrist for tilskudd fra 2024-midlene er 2 juni.