Fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø.
Thor-Wiggo Skille
Fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø sier det er behov for en langsiktig satsing på veglys.
– I tråd med fylkestingsvedtaket, har vi siden i fjor sommer inngått avtale om overtakelse med flere kommuner, som blant annet Vega, Grane, Vefsn, Bodø og Sortland, forteller Kvensjø.
Mer enn 500 lys
Siden fylkestingsvedtaket har Nordland fylkeskommune overtatt totalt 506 lyspunkter i disse kommunene.
– Dette er et godt eksempel på at det er tatt konkrete grep og at vi har innført en ny politikk som gir gode resultater, underbygger Kvensjø. Som også viser til at dette er en viktig del av satsningen på trafikksikkerhet.
Viktig for nordlendingene
Fylkesråden påpeker at Nordland fylkeskommune jobber kontinuerlig med overtakelse av veglysanlegg.
– I samarbeid med kommunene gjennomgås alle gatelys langs fylkesvegnettet, uavhengig av eierskap. Dette arbeidet er omfattende og tidkrevende og vil nødvendigvis ta noe tid. Vi skal gjennom alle kommunene etter tur. Vi vet at dette oppleves som svært viktig for nordlendingene, kanskje særlig utenfor de mest tettbebygde områdene, understreker Kvensjø.
Noen bør ikke oppgraderes
Kvensjø gjør oppmerksom på at det ikke er en selvfølge at Nordland fylkeskommune vil overta alle veglys langs fylkesvegene.
– Selv om kriteriene for gatelys ble endret, og mange flere kommer inn under kriteriene enn tidligere, vil enkelte anleggseiere fortsatt oppleve å få et negativt svar fra oss på spørsmål om overtakelse, da kriteriene til overtakelse ikke er oppfylt. Da blir det opp til anleggseieren, i mange tilfeller den aktuelle kommunen, om de ønsker fortsatt belysning som et gode til sine innbyggere, forklarer Kvensjø.
Til glede for mange
Det er fortsatt mange plasser i Nordland hvor det mangler gatelys, selv om dette er et krav i Statens vegvesens håndbøker.
– Jeg er svært fornøyd met at vi har fått til denne satsingen på veglys. Det vil komme mange nordlendinger til glede, avslutter fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø.