Cookie Consent by TermsFeed flest velger yrkesfag - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

60 prosent av de unge i Nordland søker yrkesfag

Elever fra Fauske videregående skole Kenn-Ole Moen Til sammen 7292 søkere med rett til videregående opplæring søkte om skoleplass i Nordland innen 1. mars. Søkertallet er noe lavere enn i fjor, noe som skyldes lavere fødselskull i fylket. Årets søkertall til videregående skole befester ellers Nordland som det største yrkesfagfylket i Norge, i andel som velger yrkesfaglig utdanning.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Det er pr. 1. mars totalt 7292 søkere med ungdomsrett til videregående opplæring i Nordland (inkludert ungdomsrettsøkere fra andre fylker). I fjor var antallet noe høyere med i alt 7733 søkere, dette gir en nedgang på 6 %.

Antallet færre søkere kan i stor grad sees i sammenheng med lavere fødselskull noe som derved gir et lavere antall 16-åringer som kan søke videregående opplæring i 2022 sammenlignet med foregående år (5,5 %).

Færre førsteårssøkere (vg1) er forholdsmessig fordelt over alle regionene i fylket.

Fordelingen mellom søkere til yrkesfag og studieforberedende tilbud er uendret fra 2021, det vil si at det fortsatt er hele 60 % av Vg1-søkerne som velger yrkesfag.

 

Størst nedgang i helse- og oppvekstfag og elektro og datateknologi

- Det er Vg1 helse- og oppvekstfag som har størst nedgang i år med 17,9 %, tett etterfulgt av elektro og datateknologi med 17,5 % færre søkere sammenlignet med 2021. Vg1 studiespesialisering har en nedgang på 11,9 % , sier fylkesdirektør for utdanning og kompetanse Nina Ellingsen Høiskar.

Flere vil gå restaurant- og matfag

- To utdanningsprogram her en klar økning i søkertall. Restaurant- og matfag øker med 18,9 %, og naturbruk fortsetter å være et svært populært tilbud. Her er det 14,6 % flere søkere enn i fjor. Idrettsfag og teknologi og industrifag har samme søkertall som i fjor.

- Det nye tilbudet Vg2 Dronefag ved Andøy vgs. viser seg å være ettertraktet, og da spesielt utenfor Nordland. Totalt er det her 27 søkere til 15 studieplasser. 5 av søkerne er fra Nordland. Det er veldig gledelig at vi har fått så god søkning til et helt nytt tilbud, sier Høiskar.

  

Oversikt over antall søkere fra Nordland fordelt på skoler og programområder (PDF, 246 kB)

Søkerne kan gjøre endringer

Selv om søknadsfristen nå er gått ut, kan søkere med ungdomsrett gjøre endringer i sine søknader fram til 1. april. Dermed kan det skje mange endringer i søkertallene til de enkelte tilbudene framover.  De endelige søkertallene vil være utgangspunktet for vurderingene av hvilke tilbud som kan starte opp til høsten, og hvor mange paralleller som settes i gang på ulike utdanningsprogram og trinn. Fylkesdirektøren fatter beslutning om endelig kapasitetstilpassing i løpet av mai.