- Fylkeskommunen har gitt sommerjobbtilskudd i noen år, men i år bruker vi hele 3 millioner kroner. Pengene har vanligvis godt til at unge kan prøve seg i helse og omsorgsektoren. I år ser vi et større behov for å aktivisere unge og gi unge muligheten til å jobbe innen andre områder også. Det betyr at kommunene selv kan bestemme hva de vil bruke pengene på så lenge det enten bidrar til at unge får prøvd seg i jobb eller aktiviteter som kommer ungdommen til gode. Bakgrunnen er at på grunn av korona har vi hatt mindre utgifter til reiser og møter. Nå bruker vi en stor del av disse pengene på ungdommen i fylket, sier Fungerende fylkesordfører Simon Johnsen (Ap).
Ordningen er et spleiselag med kommunene, der kommunene får dekket 3 millioner fordelt på alle kommunene i Nordland. Tilskuddene fra fylkeskommunen har vært en stor suksess og bidratt til at mange ungdommer har fått en meningsfull sommerjobb i sin hjemkommune. Nå kan flere unge få nytte av denne ordningen når den utvides i år.
Tidligere var tilskuddet knyttet til sommerjobber innen helse og omsorg. Etter innspill fra Ungdommens fylkesråd i Nordland (UFR) åpnes det nå opp for alle typer jobber som kommunene administrerer. Tobias Remmen Pettersen i UFR forklarer at den viktigste grunnen til dette er at de ønsker at midlene skal skape sosial aktivitet.
- Vi har vært gjennom ett år med korona og nedstenging. Ungdommenes fylkesråd ønsker at årets midler skal brukes til å aktivisere ungdom, og at ungdom kan være med å aktivisere andre ungdommer. På den måten kan vi bidra til å gjøre en forskjell direkte i en tid som dessverre har vært preget av sosial isolasjon for mange. Nå må bare kommunene gripe denne muligheten, og sørge for at ungdom kan bidra i samfunnet på en god måte i sommer, enten om det skulle være som aktivitetskonsulent, fergevert, ansatt på frivillighetssentralen eller noe annet, sier han.
Simon og Tobias oppfordrer kommunene til å involvere de kommunale ungdomsrådene til å være med i å planlegge ordningen i sin hjemkommune.