Cookie Consent by TermsFeed Et samlet Nord-Norge krever at ny NATO-luftkommando legges til Bodø og Sørreisa - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Et samlet Nord-Norge krever at ny NATO-luftkommando legges til Bodø og Sørreisa

Forsvarsforum Nord møttes i Bardufoss 3.september. Et samlet forum fattet et tydelig vedtak om at en NATO-luftkommando må legges til Bodø og Sørreisa.

P-8A Poseidon fly i lufa over Evenes - Klikk for stort bildeNå står Nord-Norge samlet i kravet om å bygge NATOs kommende senter for luftkommando på de etablerte miljøene i Bodø og Sørreisa. Tiril Haslestad / Forsvaret

Nå står Nord-Norge samlet i kravet om å bygge NATOs kommende senter for luftkommando på de etablerte miljøene i Bodø og Sørreisa.

-Det er rett og slett sånn at nordområdepolitikken må løftes fra ord til handling i denne saken. Da er Bodø og Sørreisa det eneste naturlige valget for et luftkommandosenter for NATO, samstemmer fylkesordfører i Troms, Kristina Torbergsen (Ap), fylkesrådsleder i Nordland, Svein Eggesvik (Sp) og fylkesordfører i Finnmark Hans-Jacob Bønå (H).

Et senter i nord er viktig sikkerhets- og forsvarspolitikk  

Etter Russlands folkerettsstridige invasjon av Krym i 2014 og fullskala invasjon av Ukraina i 2022 har det sikkerhetspolitiske bildet endret seg i svært stor grad. Det får store konsekvenser både for Norge og for utviklingen av nordområdene. Det endrede sikkerhetspolitiske bildet har ført til at NATO har vedtatt nye regionale planer samt at Sverige og Finland er innlemmet i forsvarsalliansen.

-Dette er sentrale utviklingstrekk som også påvirker mulighetsrommet i nord, sier Kristina Torbergsen.  

I langtidsplanen er Stortinget tydelig på at «Det fellesoperative luftoperasjonssenteret skal ivareta oppdrag i hele spekteret av nasjonale luftoperasjoner, være kjernen i et mulig nordisk luftoperasjonssenter, samt lede allierte forsterkningsstyrker. Dette vil utnytte potensialet som ligger i Luftforsvarets plattformer og tilrettelegge for tettere nordisk integrasjon i rammen av NATOs kommandostruktur. Utviklingen av evnen til ledelse av luftoperasjoner regionalt sees i sammenheng med utviklingen av Forsvarets operative hovedkvarter.»

Det er altså Men det ovenstående som bakgrunn er det altså et sikkerhetspolitisk og et fagmilitært standpunkt at en multinasjonal luftkommando må være lokalisert i Bodø og på Sørreisa, poengterer Svein Eggesvik

Militærkledd mann foran dataskjermer overvåker luftrommet. - Klikk for stort bildePersonell som jobber på kontroll og varslingssenteret i Sørreisa overvåker luftrommet i og rundt Norge. Ingeborg Gloppen Johnsen / Forsvaret

Bærekraftig løsning i nord

Dagens nasjonale luftkommando er et geografisk delt, men er et samlet og vel fungerende luftoperasjonssenter med svært god kunnskap og kjennskap til nordområdene. Det er høykompetent personell i Bodø og ved Sørreisa som er bærebjelken i denne kunnskapshuben for nordområdene. Det har stor betydning for forståelsen av nordområdene å faktisk jobbe og bo i arktis, poengterer fylkesordfører i Finnmark Hans-Jacob Bønå.

I likhet med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og Hærens ledelse (Hærstaben og Nasjonalt landoperasjonssenter) har dagens luftkommando personell som bor, jobber og lever i de samme områdene som er så viktige for forsvaret av Norge og NATO i nord. Det er de samme områdene som Norge, NATO og nære allierte trener og øver i – for å få best mulig kjennskap og forståelse for hva som må til dersom det blir behov i en krise, konflikt eller krig. Det er også de samme områdene hvor trusselen anses som størst for en krise, konflikt eller krig.

-Da er det rett og slett bærekraftig å bygge et senteret rundt spisskompetansen og infrastrukturen Norge har ved FOH i Bodø og CRC på Sørreisa, poengterer de tre folkevalgte regionalpolitikerne i nord.

 

Urbane Bodø og utkanten Sørreisa

Stor folkegruppe med kvinner og menn oppstilt foran bygning med glassfasade. - Klikk for stort bildeForsvarsforum nord møttes i Bardufoss 3. september. Jørgen Bikset

Bodø er en svært attraktiv by for Forsvaret. Urbane kvaliteter, forholdvis enkel rekruttering, et godt familieliv og mulighet for jobb nummer to er vesentlige kriterier for at personell ansatt i Forsvaret skal bosette seg i nord. Nå er også en internasjonal skole på trappene. I forhold til urban attraktivitet for allierte og nasjonale forsvarsansatte er Bodø unikt både i Nord-Norge, i Norge, men og i nordområdene, sier ordfører i Bodø Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Sørreisa har rekruttert til et operativt lufthovedkvarter siden 1962. Luftforsvarets stasjon Sørreisa huser det mest moderne og operative stridsanlegget i NATO. Den tilsynelatende utkanten ligger midt i et sterkt Midt-Troms i vekst. Her er gode boforhold, kultur, idrett, og kommunikasjonsmuligheter til hele landet. Utdanning for barnefamilier, unge og voksne er lett tilgjengelig og i god utvikling – i tett samarbeide med Forsvaret. Som over alt ellers i Nord-Norge, så er friluftsliv, natur og kultur et godt grunnlag for gode liv, også for forsvarsanasatte, sier ordfører i Sørreisa Jan-Eirik Nordahl (Ap).

200 forsvarsarbeidsplasser kan flyttes fra nord til sør

Vi har sett at ulike særinteresser har ført til vedtak om nedleggelse av Andøy, Bodø og Olavsvern. Ettertiden viser at dette har vært uheldig ut ifra den sikkerhetspolitiske utviklingen.

-Vi må lære av disse prosessene. Vi kan ikke ha det sånn at det snakkes om å bygge opp Forsvaret i nord, samtidig som man vil flytter nærmere 200 forsvarsarbeidsplasser fra nordområdene til Sør-Norge, avslutter de to ordførerne fra Bodø og  Sørreisa.