Nestleder i fylkesrådet, Marianne Dobak Kvensjø har klare forventninger til revidert nasjonalbudsjett.
Thor-Wiggo Skille
Fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø har forventninger til at fylkeskommunen skal få noe større inndekning for de økte kostnadene innen hurtigbåt, ferje og vei.
– Vi fikk nylig inn tilbud på drift av et ferjesamband, der lavest pris var 83,3 prosent dyrere enn forrige anbud. Når all vår inntekt for å bygge god samferdsel i Nordland kommer fra staten, sier det seg selv at pengene fra regjeringen må økes. Alternativet er jo at vi må kutte i rutetilbudet. Det fortjener verken nordlendingene som bor langs kysten, eller næringslivet som skaper enorme inntekter til staten Norge, påpeker fylkesråd Kvensjø.
Flom og ras
Kraftigere nedbør, temperaturvariasjoner og økt fare for flom, skred og stormflo vil fremover gi ekstra utfordringer for transportinfrastrukturen. Kvensjø mener også dette området fortjener en styrking
– For å gjøre vei- og jernbanenettet mer motstandsdyktig mot naturhendelser og økte trafikkbelastninger, er det avgjørende med økte investeringer i vedlikehold, forsterkning, fornyelse og drift. Også på dette området er argumentasjonen egentlig enkel. Volumet i transport av gods på våre to jernbanestrekninger, Ofotbanen og Nordlandsbanen er større enn noe annet sted i Norge. Men i tillegg er disse strekningene i enda større grad blitt helt avgjørende i den sikkerhetspolitiske infrastrukturen, argumenterer Kvensjø, som er tydelig på at hun forventer at regjeringen kommer med midler til både Ofotbanen og Nordlandsbanen.
Infrastruktur for sikkerheten
Fylkesråden underbygger at økende krav til beredskap som følge av geopolitisk spenning og endringer i det sikkerhetspolitiske landskapet, vil kreve betydelige investeringer i infrastruktur og bedre samordning mellom sivile og militære aktører.
– Transportinfrastrukturen er ryggraden i norsk beredskap. Når den svikter, stopper hverdagen opp og vår sikkerhet trues. Solid transportinfrastruktur og beredskap henger tett sammen, understreker Kvensjø.
Enorm kostnadsvekst
Hun påpeker at det store vedlikeholdsetterslepet på både jernbane og fylkesveg er godt dokumentert og kjent for de nasjonale politikerne.
– Vi har vel knapt et eneste møte med nordlandsbenken eller statsråder uten at vi løfter fram den enorme kostnadsveksten og etterslepet på veiene våre som dessverre vokser. Og det er til tross for at vi faktisk prioriterer vegvedlikeholdet så langt det er mulig, når vi legger våre budsjetter og økonomiplaner, påpeker Kvensjø.
15 milliarder i etterslep
Vedlikeholdsetterslepet på fylkesvegene i Nordland er på 15 milliarder kroner. I år bruker Nordland fylkeskommune 200 millioner kroner på asfaltering av 110 kilometer fylkesveg.
– Det betyr i praksis at det tar 38 år før vi når rundt de 4200 kilometerne med fylkesveg som vi har ansvaret for i Nordland. Det sier litt om hvorfor vi forventer at regjeringen følger opp i revidert nasjonalbudsjett i neste uke, avslutter fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø.