Cookie Consent by TermsFeed Krise for kunst- og filmhøgskolen - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Krise for kunst- og filmhøgskolen

Tomas Norvoll - Klikk for stort bildeTomas Norvoll Thor-Wiggo Skille Den renommerte kunst- og filmhøgskolen i Kabelvåg ligger ikke inne i neste års statsbudsjett. -Nå brenner det et blått lys for en høgskole, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Nordland fylkeskommune og UiT Norges arktiske universitet har jobbet med en intensjonsavtale om overføring av eierskapet for Nordland kunst- og filmhøgskole.

- Som fylkeskommune kan vi dessverre ikke drifte et høyere studium av dette kaliberet. Løsningen for skolen ligger derfor i overføring til et universitet som har kompetansen til å utvikle tilbudet i den retningen det fortjener. Men forutsetningen for at UiT skal ta over den flotte utdanningen som vi har utviklet over mange år, er selvsagt at regjeringen legger inn penger til å drifte denne høgskoleutdanningen. Jeg må si det framstår nokså besynderlig at de bruker sin siste dag på jobben til å legge ned et internasjonalt kjent studietilbud, sier en misfornøyd fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Setter på spill en institusjon

Nordland fylkeskommune har over mange år investert betydelige ressurser i å bygge opp et moderne, tidsriktig og profesjonelt studietilbud innen produksjon av levende bilder og film i Kabelvåg.

-Skolen ønsket etter hvert å utvikle seg fra fagskole til høgskole/universitet, og fikk i 2017 NOKUT-godkjenning for bachelorstudiet Bevegelige bilder. Nå ser det stygt ut for framtiden til skolen, sier Norvoll.

Mye gjenstår        

Universitetet i Tromsø har i avtalen med Nordland fylkeskommune stilt klare betingelser til en eventuell overtakelse av Nordland kunst- og filmhøgskole. Blant annet at Stortinget tildeler UiT minst 15 treårige studieplasser øremerket bachelorprogrammet i levende bilder. I tillegg har UiT påpekt at en gjenstående finansieringen (utover studieplasser), som er nødvendig for at UiT kan garantere drift av studietilbudet, må avklares i form av ytterligere bevilgninger eller andre vilkår som sikrer driften.

- Partene hadde en felles målsetning om å få avklart en overføring innen 31.12.2021. At regjeringen ikke prioriterer Kunst- og filmhøgskolen i statsbudsjettet er svært uheldig, sier Norvoll.

Vil jobbe opp mot nytt Storting og ny regjering

Fylkesrådsleder Norvoll mener det nå må gjøres en aktiv jobb mot det nye stortinget og den påtroppende regjeringen.

-Det er mye som må endres i forhold til Høyreregjeringens forslag for statsbudsjettet for 2022. Jeg vil jobbe aktivt for å få på plass penger til Kunst- og filmhøgskolen, avslutter fylkesrådsleder Tomas Norvoll.