Øvre Jernvann
Stiftelsen Narviksenterets arkiv
– Den smertefulle kulturarven som Øvre Jernvatnet og det fredete krigshistoriske landskapet i narvikfjellene representerer, er både en del av norsk og internasjonal historie sier fylkesråd for samfunn, kultur og miljø Arne Ivar Mikalsen (V).
Og fortsetter
– Det er viktig å få opp disse skiltene slik at de besøkende i området vet hvilke kulturlandskap de beveger seg inn. Og at de også får informasjon om hvordan man skal behandle og ikke behandle området.
Skiltene er et spleiselag mellom Narviksenteret, Sildvikmidlene (Narvik kommune)og Nordland fylkeskommune.
Den tyske krigsfangeleire nØvre Jernvatnet i Narvik kommune, ble fredet i 2011.
Om Øvre Jernvatnet
Tuftene ved Øvre Jernvatnet er blant få spor som er igjen etter de rundt 500 tvangsarbeidsleirene som fantes i Norge under krigen. Leiren er også et gravsted.
Stiftelsen Narviksenterets arkiv
Fangene i Beisfjordleiren skulle etter planen settes inn i arbeid på Bjørnfjellsvegen. Etter mistanke om tyfus ble 287 fanger massakrert i Beisfjord natt til 18. juli 1942. Før nedskytingen var 588 fanger blitt ført ut av leiren. Etter transport med lasteprammer og lastebiler kom fangene til Øvre Jernvann 20. juli 1942. Offiserer og vaktmannskaper (ca. 160 mann) ble innkvartert i en tidligere norsk anleggsleir, mens fangene de første ukene lå under åpen himmel i regn og sludd. Fangene var svært dårlig kledd. Eksempelvis var om lag 100 mann helt uten sko. Fangene ble satt i karantene og kunne derfor ikke settes til vegarbeid under tyske eller norske fagarbeidere. Fangene ble først satt til å bygge opp den midlertidige fangeleiren, hvor det etter 2 ½ uke ble oppført kryssfinertelt (Finnenzelte). Etter ar leiren var bygd, ble grupper av fanger satt til å samle inn militært utstyr fra kampene i 1940, til å gjøre grunnarbeid på deler av Bjørnfjellsvegen og til å bygge vegstubben fram til leiren. Vegarbeidet skjedde til dels uten redskaper. SS’ metode for å bekjempe tyfusspøkelset var å likvidere syke og svake fanger. Fangene fikk ordre om å løpe seks runder på gangvegen som omga leirgjerdet, under slag og spark. De som ikke klarte å gjennomføre, ble ført bort og skutt. Det brøt ut dysenteri i leiren. De som ble pågrepet med løs avføring, ble ført og skutt. Det siste SS gjorde før leiren ble forlatt, var å likvidere de 43 fangene på sykebrakkene.

Les mer om historien på nettsiden til til Riksantikvaren