OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Privatisteksamen

Du kan nå melde deg opp til privatisteksamen.
Fristen for oppmelding er 1. februar klokken 23:55

Meld deg opp til privatisteksamen

Du er her:

Nesna tannklinikk skal betjenes fra Sandnessjøen

Med ansvar for den offentlige tannhelsetjenesten, fortviler fylkesråd Lise Henriette Rånes over mangelen på fagfolk. – Heldigvis går det nå mot en løsning der tannklinikken på Nesna fremover vil bli betjent fra Sandnessjøen.

Portrett av kvinne i grønn, rutet jakke foran rød vegg. - Klikk for stort bildeFylkesråd Lise Henriette Rånes sier mangelen på fagfolk i tannhelsetjenesten gjør at fylkesrådet vil se på klinikkstrukturen på nytt. Thor-Wiggo Skille

Etter intens jakt på kvalifisert personell til tannklinikken på Nesna uten å lykkes, har Nordland fylkeskommune likevel nå klart å sikre et tannhelsetilbud på Nesna.  Løsningen er at tannlege og tannpleier skal ambulere fra Sandnessjøen slik at tannklinikken på Nesna kan holde åpent tre dager i uka.

– Med det klarer vi å betjene de pasientene som har rett til behandling i den offentlige tannhelsetjenesten forklarer fylkesråd Lise Henriette Rånes.

Mangler fagfolk

Fylkesråd Rånes fortviler over mangelen på fagfolk i tannhelsetjenesten, og som gjør at man må tenke alternativt i den desentraliserte tannklinikkstrukturen som er i Nordland.

– Den knappe tilgangen på tannleger, tannpleiere og assistenter gjør at vi må tenke annerledes. For Nesnas del vil vi med denne løsningen klare å betjene pasienter som vi er lovpålagt å ivareta. Men andre voksne pasienter må vi dessverre be om å finne et tannlegetilbud hos de privatpraktiserende, understreker Rånes.

Går gjennom klinikkene

Til våren vil fylkesråd Rånes legge fram en gjennomgang av klinikkstrukturen i Nordland for fylkestinget. Årsaken er den lange kampen for å skaffe kvalifisert personell.

– Vi må ta innover oss de signalene vi får - at våre ansatte ønsker å jobbe i større fagmiljøer, der de kan utvikle kunnskap og erfaring sammen med andre fagfolk.  Det gjør det svært vanskelig å skape et stabilt tilbud på de små biklinikkene våre. I den planlagte politiske saken, vil vi legge fram et godt kunnskapsgrunnlag for hva som må gjøres for å rekruttere og i fremtiden sikre at vi kan tilby et best mulig tjenestetilbud til innbyggerne våre, underbygger Rånes.

300 millioner årlig

Nordland fylkeskommune bruker mer enn 300 millioner kroner årlig på tannhelsetilbudet til nordlendingene.

– Vi kan ikke bare doble lønningene for å rekruttere flere tannleger og tannhelsepersonell til Nordland. Alle virkemidlene må balanseres opp i en vurdering av kost-nytte. Det handler som nevnt om at det er vanskelig å få tak på nok kvalifisert personell og at vi er nødt til å sikre at vi har en bærekraftig tannhelsetjeneste hvor vi bruker ressursene våre på best mulig måte, avslutter fylkesråd Lise Henriette Rånes.