Neptun sildoljefabrikk
Eirik Lindner Aspelund Museum Nord
Midlene kommer fra Riksantikvaren gjennom statsbudsjettets og skal bidra til å sikre og synliggjøre viktige deler av regionens historie og identitet. Nordland fylkeskommune har ansvar for hvordan midlene fordeles.
Arne Ivar Mikalsen (V)
Eirik Nilsen
– Disse kulturminnene forteller historien om industriens betydning for utviklingen av lokalsamfunn i Nordland. De er viktige spor etter arbeid, teknologi og levd liv – og det er vår plikt å ta vare på dem for kommende generasjoner, sier Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø (V).
Og fortsetter
– Vi vet at istandsetting og bevaring skaper ringvirkninger. Det handler ikke bare om historie det handler også om aktivitet i lokalsamfunn, bruk av lokal håndverkskompetanse, og stolthet over egen identitet.
Mikalsen løfter spesielt fram betydningen av lokal innsats:
– Det er imponerende å se hvordan frivillige og lokale aktører tar ansvar for å bevare disse bygningene. Sulitjelma er et eksempel på dette – her gjenreises viktige kulturminner gjennom samarbeid mellom ildsjeler, kommune og fylkeskommune.
Nasjonal prioritering
Neptun sildoljefabrikk som eies av Museum Nord er fredet etter kulturminneloven og er et av de 15 nasjonalt prioriterte anleggene som var grunnlaget for at tilskuddsordningen ble etablert. Disse anleggene skal etter forskriften for tilskuddsordningen prioriteres. Tilskuddene bidrar til å oppfylle mål 4 i Regional planstrategi for Nordland 2024–2028, som handler om å utvikle livskraftige lokalsamfunn med kultur, frivillighet og tilhørighet i sentrum.
– Vi er opptatt av å balansere vern og bruk. Disse midlene gir muligheter for både bevaring og ny bruk – som igjen styrker lokalsamfunnene i Nordland. Det er bærekraft i praksis, avslutter Mikalsen.
Tilskudd er innvilget til følgende prosjekter:
- Neptun sildoljefabrikk i Hadsel kommune – 2 810 000 kroner
- Fagerli kraftstasjon i Fauske kommune – 507 399 kroner
- Gjestgiveriet i Sulitjelma (to delprosjekter) – 760 732 kroner