Cookie Consent by TermsFeed Vil ha en selvmordskommisjon - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vil ha en selvmordskommisjon

I dag fikk Nordland fylkeskommune Olafprisen for arbeidet med å forebygge selvmord blant unge. – Vi gjør mye systematisk godt arbeid - men vi kan gjøre mer, fastslår fylkesråd Arne Ivar Mikalsen.

To menn og en kvinne stilt opp med diplom og Olafsprisen . - Klikk for stort bildeNordland fylkeskommune fikk Olafprisen for sitt systematiske arbeid for selvmordsforebygging. F. v. Ronny Olsen som leder arbeidet i Nordland fylkeskommune, Andrea Tveit Stenseth, medlem av juryen for Olafprisen, og leder av Unge LEVE. T.h. fylkesråd Arne Ivar Mikalsen. Ellen Anker Storset, Leve

Nordland har siste året registrert en nedgang i selvmord, spesielt blant unge. I dag ble arbeidet med selvmordsforebygging kronet med Olafsprisen. Rådgiver Ronny Olsen leder arbeidet med selvmordsforebygging i Nordland fylkeskommune, og er glad for at dette legges merke til nasjonalt.

Utviklingen er selvfølgelig gledelig, og det er viktig å feire de seirene vi får på dette området. Likevel skal vi ikke glemme at 28 mennesker tok livet sitt i Nordland i 2023. Dette er tragisk for hundretalls berørte nordlendinger. Og et stort tap for oss som samfunn, sier Ronny Olsen.

 

Preget fylkesråd

En dresskledd mann holder tale. Ved siden av står en mann med diplom i hendene. En mann står bak og lytter på. - Klikk for stort bildeEn preget fylkesråd Arne Ivar Mikalsen, holder en personlig tale som takk for Olafprisen. Ellen Anker Storset

Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø er selv etterlatt, og lar seg imponere over arbeidet som gjøres.

 – I dag er jeg her i rollen som fylkesråd, men jeg er også en etterlatt. Noe som har preget livet mitt i mange år, og enda gjør det. Derfor er det høyst personlig og svært viktig for meg, at vi alle jobber for at flest mulig skal ha kunnskap og kompetanse om hva man skal se etter og hva som kan gjøres for å komme i dialog med mennesker i selvmordsfare.

 

Vil ha en selvmordskommisjon

Handlingsplanen tilknyttet den nasjonale nullvisjonen mot selvmord beskriver gjennomføringen av en pilot for kartlegging av omstendigheter tilknyttet selvmord. Mikalsen mener at en granskningskommisjon vil kunne hjelpe med å få mer kunnskap om bakenforliggende omstendigheter tilknyttet selvmord. Han vil derfor at Nordland fylkeskommune skal være et pilotfylke for dette.

– Målet er selvsagt å avdekke feil eller mangler som kan bidra til å forhindre fremtidige selvmord. Vi vil kanskje aldri få vite om vi konkret har hindret noen i å ta sitt eget liv, men vi mener like fullt at vi må forsøke alt vi kan - hver dag.

 

Kunnskap er nøkkelen

Ronny Olsen påpeker at mellom 600 og 700 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år. Til tross for dette vet folk flest lite om selvmord.

– Forebygging er i alt for stor grad en oppgave for spesielt interesserte. Heldigvis er de aller fleste av oss interessert i å stille opp for å gi en hjelpende hånd til de rundt oss. Men hvordan skal man strekke ut en hånd når man ikke vet hva hånden skal inneholde? Skal vi lykkes med å redusere antallet selvmord må vi sette flere i stand til å bidra, understreker Olsen.

 

Politisk enighet

I 2014 vedtok fylkestinget i Nordland en nullvisjon for selvmord som første fylkeskommune i Norge. I denne inngår at alle ansatte i fylkeskommunen, også politikere på fylkestinget, skal kurses regelmessig i selvmordsforebyggende arbeid. 

– Vedtaket har gjort oss i stand til å arbeide systematisk over tid med å bygge kunnskap og kompetanse på området. Forslaget om en kommisjon som gransker hvert eneste selvmord vil kunne utfylle dette arbeidet veldig godt, avslutter fylkesråd for samfunn, kultur og miljø Arne Ivar Mikalsen. 

 

Om prisen:

LEVE deler ut Olaf prisen hvert år til noen som har utmerket seg innen kunnskapsfordeling, forskning eller opplysningsarbeid for å forebygge selvmord blant unge.

Prisen har fått navn etter Olaf, en 19 år gammel gutt som brått og uventet tok sitt eget liv i 2011. Foreldrene opprettet hedersprisen samme år i sin sønns navn for å sette fokus på selvmordsforebygging blant unge.

 

Juryens begrunnelse

Fagutvalget har i år enstemmig vurdert et miljø til å være særs aktuelle. Vi innstiller Nordland fylkeskommunes miljø for forebygging av selvmord blant unge.

Nordland Fylkeskommune har over tid pekt seg ut ved sitt utrettelige engasjement for YAM og forebygging blant unge. Dette gjør de sammen med Mental helse, men Nordland har mange involverte og har klart å få midler til å teste ut YAM. De organiserer alt fra kursholdere til forsker/forebyggere, fylkesråd etc etc. De har klart å samle seg om dette viktige forebygggingstiltaket og det står det respekt av og det vil sannsynligvis føre til at også Norge kan få tatt i bruk et forskningsbelagt program som er vist å forebygge selvmordsforsøk blant unge.

 

Les mer om selvmordsforebygging her: