Cookie Consent by TermsFeed Vil ha ny abortlov - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vil ha ny abortlov

Fylkesrådet i Nordland støtter forslaget fra det nasjonale utvalgets flertall, om at grensen for selvbestemt abort settes til utgangen av 18. svangerskapsuke. 

Portrett av ung kvinne med rødt pannebånd foran rød vegg. - Klikk for stort bildeFylkesråd Anette Amalie Åbodsvik Bang er glad for at den gamle abortloven nå blir erstattet. Thor-.Wiggo Skille

Fylkesrådet mener det er viktig at gravide sikres tilgang til trygge, lovlige svangerskapsavbrudd til utgangen av 18. uke.

– I dag må kvinner søke og få søknaden behandlet i en nemnd mellom uke 12 og 18. I praksis får alle kvinner tillatelse til abort til og med uke 18. Da er det på tide at den femti år gamle loven endres, slik at den er mer i tråd med dagens praksis og tar større hensyn til individers behov, argumenterer fylkesråd for finans og organisasjon, Annette Amalie Åbodsvik Bang.

Samfunnet er i utvikling

Fylkesråden viser til at samfunnet har endret seg siden loven ble skrevet. Samfunnets kvinnesyn har utviklet seg, medisinske fremskritt har gjort aborter enklere, og medisinsk forskning har resultert i tester som kan gi betraktelig mer kunnskap om fosteret.

– Holdningen til abort i befolkningen har utviklet seg. Men også i fylkesrådet er det ulike syn på om hvordan fosterets rett til liv skal vektes opp mot kvinners rett til selvbestemmelse, og dermed hvor grensen for selvbestemt abort skal gå. Flertallet støtter innstillingen, men vi leverer likevel en innstilling med dissens til fylkestinget, slik at flere av forslagene i høringen kan løftes til en viktig debatt i fylkestinget i februar. For fylkesrådet har det vært viktig med en åpen dialog rundt personlige standpunkt i denne etiske saken, og at fylkestingets representanter kan stemme for sin personlige overbevisning, poengterer Bang.

Tar vekk trussel om straff

Med lovendringen foreslår også utvalget å ikke videreføre abortlovens straffebestemmelse. "På samme måte straffes den som muntlig eller skriftlig gir uriktige opplysninger i begjæring om svangerskapsavbrudd eller til bruk ved avgjørelsen av begjæringen, eller som rettsstridig bryter taushetsplikt etter § 11»

– I arbeidet med den nye abortloven, vises det til at bestemmelsen om straff for å gjennomføre en ulovlig abort, først og fremst er aktuell i tilfeller der andre enn kvalifisert helsepersonell gjennomfører aborten, eller at helsepersonell gjennomfører en senabort uten at det er gitt tillatelse fra nemnd. Disse forholdene vil uansett være forbudt etter andre lover. Derfor er det ingen grunner for å true med straff for å hindre aborter, avslutter fylkesråd Annette Amalie Åbodsvik Bang.