Fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø (i midten) vil samle alle aktører for å gjøre turistene mer trygge på norske veier. Her sammen med Geir Harald Marthinsen i Utrykningspolitiet og Kari Vassbotn i Trygg Trafikk.
Thor-Wiggo Skille
– Vi har hatt en vinter med svært mange uhell og farlige situasjoner knyttet til turister på veiene våre. Problemene ser ut til å øke og turister utgjør en stadig større andel av ulykkene på vegene våre, både på vinter- og sommerstid, forteller fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø.
Vil si fra i klartekst
Fylkesråd Kvensjø poengterer at man selvsagt ser positivt på den økte aktiviteten man opplever i reiselivsnæringen, også på vinterstid. Men hun understreker at konsekvensene med sjåfører som ikke aner hva det vil si å kjøre på vinterføre, er alvorlige.
– Sammen med reiselivsnæringen og bilutleieselskapene vil vi lage informasjonskampanjer på ulike språk som i klartekst sier hva de utsetter seg selv og andre for i trafikken, forteller Kvensjø.
God og relevant informasjon
Fylkesråd Kvensjø har sammen med Trygg Trafikk Nordland, Utrykningspolitiet og NHO Nordland allerede laget et første utkast til hvordan man kan få ut god og lik informasjon til alle tilreisende. Regionleder i Trygg Trafikk Nordland, Kari Vassbotn, mener informasjonsarbeidet må systematiseres.
– Et enkelt lite eksempel er at vi nå får laget tøyposer som vi vil henge over rattet på alle utleiebilene. På disse skal det være informasjon og en QR-kode som sender turisten til god og relevant informasjon om hva det vil si å være bilist langs veiene i Nord-Norge, forklarer Vassbotn.
– Vis fram bøtesatsene
Geir Harald Marthinsen i Utrykningspolitiet mener det kan være nyttig bare det å synliggjøre bøtesatsene for å kjøre for fort, eller å synliggjøre at man ikke ser gjennom fingrene med å kjøre med litt promille i Norge.
– Det handler blant annet om at det er en annen trafikk-kultur lenger sør i Europa og andre deler av verden. Men det er en grunn til at vi tross alt ligger helt på topp blant de trafikksikre landene i verden. Det er eksempelvis fordi vi ikke aksepterer at man råkjører langs de lange vegstrekningene i Nord-Norge. Vi må formidle både at det er farlig, og at det ikke aksepteres, understreker Marthinsen.
Vintersakte og sommerfort
Med lang erfaring i utrykningspolitiet mener Marthinsen at både sommer- og vinterturismen langs veiene stort sett byr på de samme utfordringene hos turistene.
– Den største forskjellen er at om vinteren kjøres det sakte og turistene lager kø, mens om sommeren kjøres det altfor fort. Vi må få turistene til å skjønne at de ikke kan stoppe midt i en sving for å ta bilder av vakker natur. Og vi må lære dem hvor viktig det er å slippe andre bilister forbi, og ikke lage kø, eksemplifiserer Marthinsen.
– Har et ansvar
Seniorrådgiver i NHO Nordland, Anders Paulsen, mener at reiselivsnæringen absolutt har et ansvar også når det kommer til at nettopp turistene representerer en stadig større fare langs vegene i nord.
Anders Paulsen, NHO Nordland
NHO Nordland
– Vi går nå inn i sommermånedene, og vet at turistene vil gi en enorm økning i antall bilister på veiene. NHO Nordland er selvsagt glad for at reiselivsnæringen viser en sterk utvikling i landsdelen og hilser utenlandske gjester velkommen også som sjåfører på veiene våre. Men vi har et moralsk ansvar både overfor aktørene i reiselivsnæringen, og også overfor turistene selv. Vi kan ikke selge inn vakre opplevelser i Nord-Norge, og samtidig lukke øynene for at uvettig kjøring eller dårlige holdninger skaper farlige og uønskede situasjoner på veiene. God og ensartet informasjon til utenlandske sjåfører vil bidra til bedre og sikrere trafikkavvikling til glede både for turistene selv, næringslivet i regionen og for alle som bor her i nord, sier Paulsen, og ønsker initiativet svært velkommen.
Nasjonalt ansvar
Fylkesråd Kvensjø er tydelig på at jobben med å informere turistene må gjøres nasjonalt, og likt til alle som kommer til Norge. Men fordi problemet med trafikkfarlige situasjoner med turister innblandet er såpass økende, mener fylkesråden at Nordland kan gå foran og systematisere arbeidet.
– Vi har ikke tid til å vente på regjeringen. Vi har ingen å miste i trafikken, verken tilreisende eller de som bor her. Det rapporteres om trafikkfarlig oppførsel ukentlig. Og derfor har vi inviterer bredt inn til samarbeid. Alle aktørene som er opptatt av trafikksikkerhet må nå bruke både kunnskap og krefter på å gjøre turistene oppmerksom på risikoen de løper gjennom sin egen oppførsel i trafikken. Når vi gjør dette samlet og systematisert, vil disse tiltakene bidra økt trafikksikkerhet gjennom hele året, også for de som bor her nord, avslutter fylkesråd i Nordland, Marianne Dobak Kvensjø.