OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Penger til turistdo og søppelhåndtering i Lofoten

Fylkesrådet bevilger i 935 000 kroner til Vestvågøy kommune til oppgradering av toaletter og søppelhåndtering for turister på Haukland og Unstad (april 2019).

 

Den helårlige turistrafikken i Lofoten har økt kraftig de siste fem årene. Særlig Haukland og Unstad med få fastboende opplever et formidabelt trykk av besøkende. På årsbasis er det over tre hundre tusen besøkende bare på Haukland. Eksisterende toalett- og søppelanlegg i området er ikke på langt nær rigget for å håndtere slike mengder besøkende.

strand - Klikk for stort bilde 

Forringer opplevelsen

- Når nødvendig infrastruktur er såpass mangelfull vil det medføre at området påføres stor slitasje, og forringe opplevelsen som dette unike området kan by på for tilreisende  gjennom alle årstidene. Det er også urimelig at vertskommune og lokalbefolkning skal ta den største belastningen ved bruken av et fellesgode av nasjonal betydning, som Lofoten er blitt. Derfor er det viktig at fylkeskommunen nå bidrar til å få på plass grunnleggende infrastruktur på Haukland og Unstad, sier fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF).

Kjærkomment bidrag

Ordfører i Vestvågøy Remi Solberg setter veldig pris på bidraget fra fylkesrådet.

- Det bidrar til å få i gang gode tiltak raskt, slik at vi kan tilby våre gjester gode sanitærforhold. Det er ikke å legge skjul på at også lokalbefolkningen har opplevd situasjonen siste årene som belastende; det er lite hyggelig å stadig finne søppel og avføring i egne lokalmiljø og turområder. Nå kan vi iverksette gode tiltak for å motvirke disse utfordringene, sier Solberg.

Han legger til at inntektssystemet for kommunene ikke er tilpasset utfordringer med den økende turismen som i opplever i Lofoten.

Bruker 1,9 milioner kroner

Kommunen og fylkeskommunen vil sammen bruke nesten 1,9 millioner kroner på prosjektet. Følgende tiltak vil gjennomføres:

  1. Oppgradering av sanitæranlegg på Haukland, herunder utvidelse av septikk-kapasitet.
  2. Etablere anlegg for drikkevann fra brønn og fremføring til servicebygg på Haukland
  3. Oppgradering av anlegg for søppelhåndtering ved innkjøp og nedgraving av søppelbrønner.
  4. Oppgradering av toalettanlegg på Unstad ved innkjøp og nedgraving av tilleggstank septikk.

Målet med prosjektet er å få tilstrekkelig kapasitet på toalett- og søppelanlegg allerede innen turistsesongen starter i andre halvdel av juni. Les mer på kommunens egen side for steder som har særskilt oppfølging i forbindelse med besøksforvaltning: Hauklandstranda