Barentssamarbeidet er preget av Russlands krigføring i Ukraina. Samarbeidet med Russland er derfor lagt på is.
Barentssamarbeidet omfatter både et nasjonalt og et regionalt nivå, og representerte en innovativ tilnærming til regionalt samarbeid da ideen først ble unnfanget tidlig på 1990-tallet. Særlig på folk-til-folk-nivå har regionbyggingsprosjektet vært en suksess og bidratt til å styrke den gjensidige forståelsen på tvers av grensene i nord. Fra 2022 har ikke Russland vært med i samarbeidet, og samarbeidet har hatt en dreining mot utvikling Nord i Norden (Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland).
For Nordland fylkeskommune er det viktig med en styrking av det regionalpolitiske elementet i Barentssamarbeidet. Det er viktig at Barentssekretariatet viser evne til å videreutvikle dette i tråd med de føringer som ligger i strategiplanen for Barentssekretariatet.
Barentssekretariatet
Det norske barentssekretariatet
Barentssekretariatet skal bidra til å skape bedre samfunn i Nord-Norge gjennom internasjonalt samarbeid med våre naboland i Barentsregionen
Barentssekretariatets arbeidsoppgaver kan deles i to:
- Prosjektfinansiering
- Ressurssenter
Årlig tildeles det midler til prosjekter av svært ulik karakter og med svært forskjellig kostnadsnivå. Alt fra små prosjekter på 5 000-10 000 kr, til prosjekter med totalbudsjett på flere millioner.
Barentssekretariatet eies av de tre nordnorske fylkeskommunene. Styret utgjøres av fire representanter oppnevnt av eierne. Barentssekretariatet finansieres gjennom 3-årige avtaler med Utenriksdepartementet.
Mer informasjon om Barentssekretariatet finner du her
Det internasjonale Barentssekretariatet (IBS), Barents Regionråd og Barents Regionkomitè
International Barents Secretariat (IBS)
Regionrådet (Barents Regional Council - BRC) består av representanter for de regionale enhetene som utgjør Nord i Norden, samt representanter for urfolkene i regionen. Nordland fylkeskommune er med i Barents regionråd, ved fylkesrådsleder. Vi har også en administrativ representant i Barents regionkomitè, samt representanter i arbeidsgruppene.
Det internasjonale Barentssekretariatet i Kirkenes ble etablert i 2008. Sekretariatet koordinerer enkelte aktiviteter i Barentsregionen og fungerer som sekretariat og arkiv for alle møter i Regionrådet og Barentsrådet.
Størstedelen av det praktiske arbeidet i Barentssamarbeidet gjøres i arbeidsgruppene, og en viktig oppgave for formannskapet er å støtte og stimulere dette arbeidet. Det finnes mellomstatlige, regionale og blandede arbeidsgrupper. De konkrete oppgavene til arbeidsgruppene har vært å styrke og fremme regionalt samarbeid over et bredt spekter: næringsliv, miljø, samferdsel og kommunikasjon, utdanning og forskning, helse, kultur, urfolk, redningssamarbeid, ungdomsspørsmål.
Les mer om Barentssamarbeidet her
Arktisk Råd
Arktisk rådArktisk råd er et samarbeid mellom 8 stater på nasjonalt nivå. Regionene har ingen formell status i Arktisk råd. Den norske regjeringen har valgt å trekke inn fylkeskommunene i Nord-Norge i forbindelse med planlegging og gjennomføring av møtene i Arktisk råd, slik at man dermed får en slags observatørrolle. Observatørstatus i Arktis Råd går på omgang mellom de nordnorske fylkene.
Les mer om Arktisk Råd her