OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Høyre: Forsvaret og næringslivet – sammen for styrket beredskap og utvikling

– Skal vi bygge et fremtidsrettet forsvar, må vi fornye både systemene og samspillet med norsk næringsliv, sier fylkestingsrepresentantene Joachim Hjartøy og Odd Langvatn (H). Sammen har de fremmet en uttalelse i Nordland fylkesting som peker på behovet for tettere samarbeid mellom forsvarssektoren og næringslivet – spesielt i Nord-Norge og Arktis.

Bilde av to menn i dress og slips. - Klikk for stort bildeLangvatn og Hjartøy mener forsvaret og næringslivet må jobbe mer sammen. Trond Erlend Willassen / Nordland fylkeskommune

For å lykkes med raskere og mer innovative utviklingsløp i Forsvaret, er det viktig med et anskaffelsessystem som legger til rette for bredere deltakelse. Et godt samspill mellom offentlige innkjøpere og næringslivet, inkludert små og mellomstore bedrifter, vil være avgjørende for å sikre fremtidsrettede og effektive løsninger.
– Fylket vårt har mange teknologibedrifter med høy kompetanse og nytenkning, og de ønsker å bidra. Derfor må vi sørge for at systemene i større grad åpner for slike aktører, sier Hjartøy.

Mer offentlig/privat samarbeid

Høyres representanter understreker behovet for tydelige politiske ambisjoner om mer samarbeid mellom offentlig og privat sektor i utvikling av beredskapsløsninger. De mener det må tilrettelegges for pilotprosjekter og testarenaer der næringslivet kan bidra med løsninger som styrker både Forsvaret og regional verdiskaping. 
– Vi har miljøer i Nordland som leverer teknologi i verdensklasse. Dette er en ressurs som i enda større grad bør inngå i utviklingen av Norges forsvarsevne, sier Langvatn.

Må utvikle bedre virkemidler

De to Høyre-representantene peker på behovet for å utvikle bedre virkemidler for å koble regionalt næringsliv til forsvarsprosjekter. De mener det må etableres faste dialogarenaer mellom Forsvaret og små og mellomstore bedrifter i hele landet, slik at flere kan ta del i leveranser og utviklingsoppdrag. Samtidig bør inngangsbarrierene for mindre aktører reduseres, og det må legges til rette for bedre dialog og langsiktighet i hvordan Forsvarets behov kommuniseres og utvikles. Fornyelse i anskaffelsespraksis og tettere samarbeid med utdannings- og forskningsmiljøer trekkes frem som avgjørende for å sikre fremtidig kapasitet og beredskap. 
– Forsvaret styrkes best gjennom samarbeid med hele landet – og ved å ta i bruk den bredden av kompetanse og vilje som finnes i både offentlig og privat sektor, avslutter Hjartøy.