Håkon Møller fikk Nordland fylkesting med på å slå ring om regnbueflagget.
Thor-Wiggo Skille
I 2021 utvidet Stortinget kommunenes adgang til å flagge i forbindelse med «arrangement, markering eller merkedag av allmenn interesse». Endringen innebar at det ble enklere for kommuner som ønsker det, å flagge med regnbueflagg for å vise støtte til mangfold, fellesskap og inkludering.
I en uttalelse vedtatt på fylkestingets samling i Sandnessjøen, slår fylkestinget fast at kommunene også i framtida må ha stort handlingsrom til å velge hvilke flagg de vil bruke.
– Fylkestinget avviser enhver reversering av lovendringene som Stortinget vedtok i 2021, og oppfordrer alle kommuner i Nordland som måtte ønske det, til å heise regnbueflagget for å feire mangfoldet og kjærligheten, heter det i uttalelsen.
– Et tydelig signal til skeive i Nordland
Uttalelsen sender et tydelig signal til innbyggere som føler seg utsatt. Det sier Håkon Møller i Miljøpartiet De Grønne, som tok initiativ til uttalelsen.
– For mange er regnbueflagget med på å gi trygghet i en ellers utrygg tilværelse. Det sender et budskap om at det er greit å skille seg ut fra flertallet, og om at du står fritt til å elske den du vil. Det har stor verdi for dem det gjelder. Og så tenker jeg majoritetsbefolkninga bør la være å gjøre ting unødvendig komplisert ved å politisere flagget og verdiene det står for, sier Møller.
Klargjørende for kommunene
Han mener også at vedtaket sender viktige signaler til kommuner i Nordland.
– Kommunene skal vite at de har det handlingsrommet som Stortinget har gitt dem. Kommunedirektører, rektorer og styrere skal trygt kunne heise regnbueflagget hvis de ønsker det, avslutter Håkon Møller.