Jan Olav Opdal er gruppeleder for Industri og næringspartiet i Nordland
Eirk Joseph Loring Nilsen
Dette går frem av et forslag til uttalelse som INP vil fremme under fylkestingssamlingen som i disse dager arrangeres i Sandnessjøen
– Vi mener at bruk av slike stoffer må være frivillig og basert på fagkunnskap og tillit – ikkje på press gjennom tilskuddsordningene, sier gruppeleder for INP i fylkestinget Jan Olav Opdal.
Han anmoder Stortinget om å avvise ethvert forslag som kobler økonomiske virkemidler til krav om bruk av metanhemmere.
– Nordland INP ber også regjeringen legge føre-var-prinsippet til grunn og ikke iverksette tiltak i matproduksjonen uten tilstrekkelig dokumentert kunnskap om konsekvenser for dyr, mennesker, matvarekvalitet og miljø.
– Nordland INP understreker at et bærekraftig landbruk i Nordland bygger på naturbeite, lokal tilpasning og tillit til bondens faglige skjønn – ikke standardiserte farmasøytiske tiltak, avslutter Opdal.
Under er INPs forslag til uttalelse i sin helhet:
Nordland INP sier NEI til metanhemmere i landbruket
Regjeringen har i jordbruksoppgjøret 2024 lagt til rette for at kjemiske metanhemmere – særlig stoffet Bovaer – skal fases inn i fôret til norske melkekyr, med mål om full innføring innen 2027. Dette skjer gjennom økonomiske insentiver og forslag om at tilskudd i fremtiden kan bli betinget av slik bruk. Stoffet klassifiseres som både genotoksisk og mutagent av EFSA, og det finnes ingen langsiktige studier på verken dyrehelse, produktkvalitet eller mennesker.
1. Nordland INP vil uttrykke sterk bekymring for regjeringens forslag om å påtvinge norske melkebønder bruk av metanhemmere i fôr.
2. Vi mener at bruk av slike stoffer må være frivillig, og basert på fagkunnskap og tillit – ikke på press gjennom tilskuddsordninger.
3. Nordland INP anmoder Stortinget om å avvise ethvert forslag som kobler økonomiske virkemidler til krav om bruk av metanhemmere.
4. Nordland INP ber regjeringen legge føre-var-prinsippet til grunn og ikke iverksette tiltak i matproduksjonen uten tilstrekkelig dokumentert kunnskap om konsekvenser for dyr, mennesker, matvarekvalitet og miljø.
5. Nordland INP understreker at et bærekraftig landbruk i Nordland bygger på naturbeite, lokal tilpasning og tillit til bondens faglige skjønn – ikke standardiserte farmasøytiske tiltak.
6. Nordland INPs uttalelse i saken oversendes Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet samt relevante stortingskomiteer.