OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Reagerer på undervisning om kjønnsidentitet

– Dagens undervisning i skolen, som presenterer kjønn som en subjektiv opplevelse, skaper unødvendig usikkerhet hos barn og unge og bryter med opplæringlovens intensjon, mener Kassandra Bredrup Petsa i Fremskrittspartiet og Kristelig folkepartis Linda Helen Haukland.

To smilende kvinner - Klikk for stort bildeGruppeleder for KrF Linda helen Haukland og fylkestingsrepresentant Kassandra Eleni Bredrup Petsa.

 – Allerede fra 3. trinn lærer barn at kjønnsidentitet er noe de selv kan definere, uavhengig av sitt biologiske kjønn. I naturfagsbøker heter det at legene «bestemmer hvilket kjønn nyfødte har», mens samfunnsfagsbøker på 5. trinn lærer barn at «alle i Norge har rett til å endre sitt juridiske kjønn». Elevene introduseres også i veldig tidlig alder for begreper som transperson, ciskjønnet og ikke-binær. Slike fremstillinger kan skape tvil og forvirring hos barn, som må forholde seg til komplekse og delvis uvitenskapelige definisjoner av kjønn allerede på barneskolen, utdyper Petsa. Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti fremmer en felles uttalelse om dette temaet i fylkestinget.

Kristelig folkepartis gruppeleder på fylkestinget, Linda Helen Haukland, utdyper hvorfor denne saken er viktig for partiet.

– Vi ønsker å sende en tydelig beskjed til sentrale myndigheter om at skolen må forbli en trygg pedagogisk læringsarena, basert på vitenskap og fakta; også når det gjelder kjønn. Samtidig anerkjenner vi innbyggere med ulike kjønnsidentiteter og de utfordringer disse har i møte med andre og storsamfunnet. Deres behov kan imidlertid ikke gå på bekostning av barnas rett til en balansert og faktabasert opplæring, sier Haukland. 

Forslaget til uttalelse i sin helhet:

 «Stopp identitetsbasert kjønnsundervisning i skolen 

Etter innføringen av Fagfornyelsen i 2020 har begrepet «kjønnsidentitet» blitt en del av norske læreplaner. Dette har medført at undervisningsmateriell og retningslinjer fra Utdanningsdirektoratet nå inkluderer en rekke nye begreper knyttet til kjønn, som psykologisk kjønn, sosialt kjønn, cispersoner, ikke-binær og kjønnsinkongruens. I tillegg henvises lærere til BUFDIRs LHBTQ+-ordliste for ytterligere definisjoner. 

Denne utviklingen har hatt merkbar innvirkning på skolens undervisning og lærebøker. Allerede fra 3. trinn lærer barn at kjønnsidentitet er noe de selv kan definere, uavhengig av sitt biologiske kjønn. I naturfagsbøker heter det at legene «bestemmer hvilket kjønn nyfødte har», mens samfunnsfagsbøker på 5. trinn lærer barn at «alle i Norge har rett til å endre sitt juridiske kjønn». Elevene introduseres også for begreper som transperson, ciskjønnet og ikke-binær. Slike fremstillinger kan skape tvil og forvirring hos barn, som må forholde seg til komplekse og delvis uvitenskapelige definisjoner av kjønn allerede i tidlig alder. 

Denne trenden forsterkes av administrative tiltak som Elevundersøkelsen, der elevene i 2023 kunne velge mellom «gutt», «jente» og «annet» som kjønnskategorier. Selv om bakgrunnen for endringen var et fåtall henvendelser, signaliserer den en bredere aksept for en ideologisk drevet forståelse av kjønn. 

 

Skolen skal være et sted for læring, der vitenskapelighet og kritisk tenkning står i sentrum. Opplæringsloven understreker at undervisningen skal fremme vitenskapelig tenkemåte og styrke elevenes evne til å forstå verden. Når lærebøker og undervisning presenterer kjønn som en subjektiv opplevelse uten forankring i vitenskap, bryter det med lovens intensjon og skaper unødvendig usikkerhet hos barn og unge. 

Vi mener at dagens praksis for undervisning om kjønn må revurderes. Vi må sikre at kompetansemål, læremateriell og skolens tilnærming til kjønn er i tråd med vitenskapelige fakta og fremmer forståelse, ikke forvirring. Barna fortjener en opplæring som styrker deres kunnskap, selvtillit og evne til å navigere i en kompleks verden, uten å i tidlig alder bli utsatt for ideologisk basert kjønnsteori i skolen. 

Nordland fylkesting vil sende en tydelig beskjed til sentrale myndigheter om at skolen må forbli en trygg pedagogisk læringsarena basert på vitenskap og fakta også når det gjelder kjønn. Samtidig anerkjenner vi innbyggere med ulike kjønnsidentiteter og de utfordringer disse har i møte med samfunnet. Deres behov trengerimidlertid å settes opp mot barnas behov for en balansert og faktabasert opplæring.»