Lorentzen lurer på hva som skal til for å trekke Oljefondet ut av Israel.
Trond Erlend Willassen / Nordland fylkeskommune
Hun konstaterer at Norge per i dag er en av Europas største investorer i okkupasjonen av Vestbredden.
– Statens oljefond har rundt 220 milliarder kroner investert i selskaper som knyttes til den ulovlige okkupasjonen av Palestina. Det utgjør 10% av alle europeiske aksjeinvesteringer i disse selskapene. 14 av selskapene er på FNs svarteliste over selskaper som bidrar til okkupasjonen, i tillegg til at flere av selskapene forsyner Israel med våpen. Dette holder ikke mål, og er ikke i tråd med nordmenns rettferdighetssans, mener Lorentzen.
Folkemord ikke nok?
– Dersom folkemord ikke er nok for Oljefondet til å trekke ut investeringer, så lurer jeg på hva som skal til, sier Lorentzen. Hun viser til at regjeringa trakk oljefondet ut av Russland umiddelbart etter invasjonen av Ukraina, og det mener Rødt-politikeren at vi også bør gjøre med Israel.
– Oljefondet bidrar til å finansiere undertrykkingen av det palestinske folket, og har tjent store penger på folkemordet gjennom investeringer i våpenindustrien i Israel. Ett eneste israelsk selskap er ekskludert fra oljefondet for å bidra til opprettholdelse av ulovlige bosetninger. Nå er det på tide at oljefondet trekkes ut av resten av selskapene som er involverte i menneskerettighetsbrudd, krever Lorentzen. Hun peker på at sanksjoner og boikott er fredelige virkemidler for å legge press på det israelske regimet for å stoppe folkemordet.
Støtte til fred og rettferdighet
Nå ber Lorentzen norske myndigheter om å ta ansvar.
– Norge er forpliktet gjennom FN og internasjonal lov til å ikke bidra til at okkupasjonen kan fortsette. Derfor krever vi at regjeringen selger oljefondets aksjer i selskaper som er involverte i menneskerettighetsbrudd og sannsynlig folkemord i Gaza. Fondet må også trekkes ut av selskaper som bidrar til israelsk våpenindustri, og til ulovlige israelske bosetninger. Og sist, men ikke minst, alle investeringer må trekkes ut av israelske selskaper, avslutter hun.
Under følger en uttalelse som Lorentzen ber Nordland fylkesting om å stille seg bak:
Oljefondet ut av Israel
Situasjonen på Gaza er verre enn noen gang og over 50 000 mennesker har blitt drept. I tillegg trappes Israels vold på vestbredden stadig opp. Norge kan og bør gjøre mer for å stoppe den pågående okkupasjonen og folkemordet på palestinerne.
For øyeblikket er Norge en av Europas største investorer i okkupasjonen av Vestbredden. Statens oljefond har rundt 220 milliarder kroner investert i selskaper som knyttes til den ulovlige okkupasjonen av Palestina, og utgjør 10% av alle europeiske aksjeinvesteringer i disse selskapene. 14 av selskapene som investeres i er på FNs svarteliste over selskaper som bidrar til okkupasjonen, i tillegg til at flere av selskapene forsyner Israel med våpen. Oljefondet bidrar til å finansiere undertrykkingen av det palestinske folket, og har tjent store penger på folkemordet gjennom sine investeringer i våpenindustrien i Israel
Slik regjeringa trakk oljefondet ut av Russland umiddelbart etter invasjonen av Ukraina, bør vi også slutte å investere i krigsforbryteren Israel. Den 11. mai i år ble det israelske selskapet Paz ekskludert fra oljefondet fordi selskapet bidrar til opprettholdelsen av ulovlige bosetninger. Nå er det på tide at oljefondet trekkes ut av resten av selskapene som er involverte i menneskerettighetsbruddene. Sanksjoner og boikott er fredelige virkemidler for å legge press på det israelske regimet for å stoppe folkemordet.
Fylkestinget støtter en politikk som fremmer fred, rettferdighet og respekt for folkeretten, og oppfordrer derfor norske myndighetene ta ansvar. Norge er forpliktet gjennom FN og internasjonal lov til å ikke bidra til at okkupasjonen kan fortsette, derfor krever Nordland fylkesting at:
- Regjeringen selger oljefondets aksjer i selskaper som kan bidra til menneskerettighetsbrudd og sannsynlig folkemord i Gaza
- Oljefondet trekkes ut av selskaper som forsyner Israel med våpen eller samarbeider med israelsk våpenindustri.
- Oljefondet trekkes ut av selskaper som er involverte i ulovlige israelske bosetninger.
- Israelske selskaper ekskluderes fra oljefondets investeringsunivers slik som man har gjort med russiske selskaper