Gruppeleder før Rødt i fylkestinget Synne Høyforsslett Bjørbæk
Thor-Wiggo Skille
I forslaget til uttalelse på fylkestinget heter det:
«Trygge og tilgjengelige helsetjenester er en grunnleggende rettighet for alle innbyggere, uavhengig av bosted. Fylkestinget i Nordland vil uttrykke sterk bekymring over utviklingen i helsetilbudet på Helgeland som følge av vedtak fattet av Helse Nord. Vi mener dette svekker både akuttberedskapen og pasientsikkerheten i regionen.
Befolkninga i Vefsn kommune, helsepersonell og lokale myndigheter har gitt tydelig uttrykk for sin motstand mot svekkelsen av akuttilbudet. Fylkestinget i Nordland støtter denne kampen for et trygt og forsvarlig helsetilbud til hele befolkningen på Helgeland. Et likeverdig helsetilbud forutsetter at også kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal sikres akuttberedskap. Dersom dette ikke kan innfris, må det som et absolutt minimum sikres en rettferdig fordeling av pasientgrunnlaget, slik at både sykehuset i Mo i Rana og sykehuset i Sandnessjøen opprettholdes på en bærekraftig måte.
Til tross for dette har styret i Helse Nord vedtatt å legge ned akuttfunksjonene i Mosjøen og overføre indremedisinske pasienter fra Vefsn til Mo i Rana, til tross for at Sandnessjøen ligger nærmere. Dette skaper uro og svekker tilliten til Helse Nord. Vedtaket bryter med tidligere løfter om en balansert sykehusstruktur på Helgeland og undergraver prinsippet om at akutt syke pasienter skal til nærmeste sykehus.
I 2020 vedtok daværende helseminister Bent Høie at et nytt sykehus skulle etableres i Sandnessjøen eller omegn som det faglige tyngdepunktet på Helgeland. Løftet fra Høie og helseforetaket var å utvikle “Norges beste lokalsykehus”. I dag ser vi at helseminister Jan Christian Vestre står for en utvikling som flytter funksjoner nordover til Mo i Rana. Denne sentraliseringen går på bekostning av pasienttilbudet sør for Korgfjellet.
Det planlagte kuttet i sengekapasiteten ved Helgelandssykehuset, cirka ti senger og én intensivseng, vil få konsekvenser for alle kommunene i regionen. Dette vil legge ytterligere press på primærhelsetjenesten i kommunene og innebærer i realiteten en nedleggelse av en av tre sykehusenheter, styrt av økonomiske hensyn heller enn medisinskfaglig kvalitet.
Redusert pasientgrunnlag i Sandnessjøen vil kunne true sykehusets eksistens på sikt. For pasientene sør på Helgeland og for kystbefolkningen på øyene vil dette bety lengre reisevei og dårligere tilgang til livsviktige helsetjenester.
Helgeland har en krevende geografi og sårbar infrastruktur, med opptil fem timers reise mellom nord og sør og enda lengre fra Træna ytterst i vest til nærmeste sykehus. Dette tydeliggjør behovet for to sterke, balanserte og bærekraftige akuttsykehus.
Fylkestinget i Nordland mener at Helse Nords vedtak ikke ivaretar behovet for et framtidsrettet og likeverdig helsetilbud for Helgelands befolkning. Fylkestinget i Nordland ber derfor regjeringen og helseministeren om å gripe inn for å:
· Sikre at sykehuset i Sandnessjøen opprettholder nødvendige funksjoner og fortsatt kan fungere som et robust sykehus.
· Anmode Helse Nord om å revurdere vedtaket om nedlegging av akuttfunksjoner i Mosjøen
· Sikre en rettferdig fordeling av pasientgrunnlaget mellom sykehusene i Mo i Rana og Sandnessjøen.
· Sørge for at prinsippet om nærhet til helsetjenester også gjelder for befolkningen på Helgeland, og at dette reflekteres i den videre utviklingen av sykehusstrukturen i regionen.
Nordland Fylkesting understreker viktigheten av et desentralisert og tilpasset helsetilbud i tråd med Helgelands geografi og befolkningsstruktur, og vil følge utviklingen nøye framover. "