OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sp: Frykter kutt på samferdsel og skole

– Kollektivtrafikken og skoletilbudet er under press, vedlikeholdsetterslepet på fylkesveg er en varslet krise og det grønne skiftet må utsettes. Det er den enkle sannheten per juni 2025, sier Anette Amalie Åbodsvik Bang, gruppeleder for Senterpartiet i Nordland fylkesting.

Bilde av stein på fylkesveg. - Klikk for stort bildeFylkesvegene i Nordland har et enormt vedlikeholdsetterslep, og også kostnader knyttet til investeringer som rassikring. Sølve U. Pettersen / Nordland fylkeskommune

Nordland fylkeskommune står nå overfor store utfordringer rundt evnen til å levere lovpålagte oppgaver, påpeker Senterpartiet. 
– Mange av fylkesveiene våre er slitte og dårlige, kostnadsveksten i kollektivtrafikken er enorm. I tillegg har vi et presset videregående skoletilbud. Til sammen betyr dette at flere av de viktigste velferdstjenestene for innbyggerne i fylket vårt er truet, sier fylkestingsrepresentant Mikael Rølvåg (Sp).
– Dersom inntektene ikke stiger med samme fart som utgiftene, så må vi kutte langt mer. Løftet som må til er nok per i dag nærmere 10 milliarder kroner bare for at fylkeskommunene skal slippe å kutte, og på toppen kommer kommunenes utfordringer, konstaterer han.

En brems for utviklingen

Senterpartiet i Nordland fylkesting mener det virkelig haster å styrke fylkesøkonomien for å sikre likeverdige tjenester i hele landet. 
– Fylkeskommunene har et viktig oppdrag som samfunnsutvikler. Det handler om å legge til rette for at både store og små lokal- og regionalsamfunn kan utvikle seg og vokse videre. Slik økonomien utvikler seg blir dette oppdraget vanskeligere og vanskeligere å etterleve, og næringsliv og lokalsamfunn opplever oss litt for ofte som dem som stopper utviklingen, ikke dem som bidrar til den, sier Rølvåg.

Bilde av en mann og en kvinne. - Klikk for stort bildeRølvåg og Bang mener fylkeskommunene går tøffe tider i møte om ikke økonomien blir betydelig styrket. Trond Erlend Willassen / Nordland fylkeskommune

Kan se langt etter det grønne skiftet

Allerede har fylkestinget i Nordland sett seg nødt til å utsette planlagte investeringer i nullutslippsfartøy – tiltak som ville vært viktige bidrag til det grønne skiftet, forteller Bang. 
– Disse kuttene illustrerer hvordan dagens økonomi gjør det umulig å satse på nødvendige klima- og miljøtiltak. Vi må ha sterkere statlig støtte, også på dette området, sier gruppelederen. Hun viser til at også driften av videregående opplæring og tannhelse i Nordland er under press. 
– Desentraliserte tjenester har i lang tid vært avgjørende for å sikre god tilgjengelighet og bosetting i hele fylket. Med en svak befolkningsutvikling og kraftig økte kostnader står denne modellen nå i fare. Vi risikerer å bli tvunget til å sentralisere tilbud, enten vi vil eller ei. Det vil gå på bekostning av befolkningens behov og rettigheter, og det skjer midt i et område som har noen av verdens rikeste fiskeressurser, et livskraftig landbruk og store mineralforekomster. Det skjer også i en tid der forsvaret i nord har en ekstremt viktig rolle i å stabilisere verden. Slik kan vi ikke ha det!

 

Under kan du lese hele uttalelsen som Senterpartiet i Nordland fylkesting vil ha hele fylkestinget til å stille seg bak: 

Fylkeskommunenes økonomi må styrkes – Nordland må løftes

Nordland fylkeskommune står overfor store og økende utfordringer knyttet til økonomi og evnen til å levere på sine lovpålagte oppgaver. Et betydelig vedlikeholdsetterslep på fylkesveiene, kraftig kostnadsvekst innen samferdsel, og et presset videregående skoletilbud truer flere av de viktigste velferdstjenestene for innbyggerne i fylket. 

Fylkestinget i Nordland uttrykker stor bekymring for utviklingen, særlig innen samferdselsområdet. Kostnadsøkninger i anbud, nye statlige krav og manglende kompensasjon for lønns- og prisvekst stopper fremdriften i nødvendige satsinger. Det gjelder både vei, ferge og kollektivtrafikk. Dette går direkte ut over befolkningens sikkerhet og mulighet til å delta i samfunnet, enten det handler om skole, arbeid, helse eller fritid. 

Når offentlige tjenester sentraliseres og transporttilbudet svekkes, mister mange i Nordland reell tilgang til velferdstjenester. Samtidig svekkes samfunnssikkerheten når veier stenges, fergeavløp mangler, og kollektivtilbud forvitrer. Vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene er en varslet krise. Med over 4 000 kilometer fylkesvei i krevende geografi, spredt bosetting og utsatte klimaforhold, er behovet for vedlikehold og rassikring omfattende. 

Likevel holder ikke statens kompensasjon tritt med de faktiske utgiftene og dette undergraver både drift og investeringer. Driften av videregående opplæring og tannhelse i Nordland er også under sterkt press. En desentralisert tjenestestruktur har i lang tid vært avgjørende for å sikre god tilgjengelighet og bosetting i hele fylket. Med negativ demografisk utvikling og økende kostnader står denne modellen nå i fare. Uten økte økonomiske rammer risikerer man en utvikling der sentralisering går på bekostning av befolkningens rettigheter.

Nordland er en bærebjelke i norsk økonomi. Regionen huser noen av verdens rikeste fiskeressurser, et livskraftig landbruk, store mineralforekomster og er en viktig del av nasjonal beredskap og forsvar. For å sikre både regional utvikling og nasjonal verdiskaping, må staten investere i infrastruktur som knytter produksjon til eksport og mennesker til tjenester.

Nordland fylkesting forventer at staten tar ansvar for de reelle utfordringene i nord. Dette er ikke lokale problemer – dette er nasjonale utfordringer. Fylkeskommunen må tilføres nødvendige midler for å kunne investere i infrastruktur, nytt materiell og oppgradering av eksisterende løsninger – samt for å ivareta og videreutvikle de lovpålagte velferdstjenestene. Norge trenger sterke fylker for å sikre helhetlig utvikling, rettferdig fordeling og god beredskap. Nordland gjør sin del av jobben, nå forventer vi at staten gjør sin.